Fokker loopt banklening mis van 800 miljoen

DEN HAAG, 5 MAART. Vliegtuigbouwer Fokker ontvangt van de Nationale Investeringsbank (NIB) niet de gewenste lening van 800 miljoen tot 1 miljard gulden. Dat is uit betrouwbare bronnen in Den Haag vernomen. Daarmee is voor Fokker een mogelijke oplossing van de huidige financiële problemen vervallen. Fokker moet nu voor financiële steun aankloppen bij de beoogde nieuwe eigenaar, Deutsche Aerospace (Dasa), de Nederlandse overheid of de banken. Door het voortdurende uitstel van de definitieve overname van Fokker door Dasa verslechtert Fokkers financiële positie met de dag.

De stagnerende afzet van de F50 en F100 op de vliegtuigmarkt zit Fokker dwars. Daarnaast is de overneming door Dasa nog steeds niet definitief goedgekeurd door het moederconcern van Deutsche Aerospace, Daimler Benz. Minister Andriessen (economische zaken) die Fokker de afgelopen maanden al 500 miljoen gulden aan overbruggingskredieten verschafte, zou volgens betrouwbare bronnen vooralsnog niet bereid zijn dat nog eens te doen.

De NIB onthoudt zich van commentaar met een beroep op de bancaire gewoonte geen informatie over klanten te geven. Fokker ontkent de NIB om een lening te hebben gevraagd. “We hebben de NIB nooit om een lening gevraagd, dus die kan ons ook nooit geweigerd zijn”, zei woordvoerder B. van Veen vanmiddag.

Fokker had het geld nodig voor de financiering van de onverkochte "witte-staarttoestellen', die nu staan geparkeerd op vliegveld Woensdrecht. Het geld had ook gebruikt moeten worden voor het geval de overname door Dasa niet zou doorgaan en Fokker enige maanden lang zelfstandig zou moeten werken in afwachting van een nieuwe partner.

Volgens minister Andriessen is een definitieve overnamebeslissing van Dasa's moederconcern Daimler Benz pas begin april te verwachten. Tweede-Kamerlid H. Vos (PvdA), voorzitter van de Kamercommissie voor economische zaken, liet eerder deze week weten dat Fokker een overbruggingskrediet van 200 miljoen gulden nodig heeft tot het definitieve Duitse "ja'.

In een brief aan de Tweede Kamer deze week toonde minister Andriessen zich minder somber: een parafering van de contracten door de Nederlandse overheid en Dasa zou voor de banken voldoende zijn om extra geld te lenen aan Fokker. Volgens het ministerie van economische zaken is die parafering begin volgende week te verwachten. “De overeenstemming op hoofdlijnen bestaat al, maar het uitwerken van de details door juristen kost nog enige tijd”.

    • Karel Berkhout