FBI pakt man op na bom New York

WASHINGTON, 5 MAART. De FBI heeft gisteren een 26-jarige man gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslag op het World Trade Centre in New York vorige week. Volgens de autoriteiten is de verdachte, Mohammed Salama uit Jersey City, dichtbij New York, een moslim-fundamentalistische Palestijn.

Salama is een volgeling van de in Jersey City woonachtige blinde Egyptische sjeik Omar Abdel-Rahman. De politie doorzocht ook het appartement van de Egyptische immigrant El Sayid Nosair, die in de gevangenis zit in verband met de moord in New York op de extreem-rechtse Israelische rabbi Meir Kahane in 1990. Nosair is eveneens een volgeling van Abdel-Rahman. Een neef van Nosair werd gearresteerd toen hij de politie bij de inval tegenhield.

Salama had duidelijke sporen nagelaten. Hij had in Jersey City het busje gehuurd, waar de explosieven zich in bevonden. Politiemensen hadden in het puin van de ontploffing het chassisnummer gevonden van het busje. Zo kwamen ze terecht bij de verhuurmaatschappij Ryder in Jersey City. Salama had inmiddels op vrijdagmiddag, vlak na de ontploffing, bij de verhuurder gemeld dat zijn busje gestolen was. Hij had daarover proces-verbaal laten opmaken bij de politie. Hij wilde zijn waarborgsom van 400 dollar terugkrijgen. De FBI vond tevens sporen van de voor bommen gebruikte stof nitraat in het huurcontract, dat hij had ingeleverd. Toen Salama gisteren weer kwam voor de ontvangst van de waarborgsom werd hij opgewacht door FBI-agenten.

De FBI vond op het adres dat Salama aan de verhuurder had opgegeven materiaal voor het maken van bommen zoals explosieven, elektromagnetische ontstekingsmidddelen en antennes.

Pag.4: FBI: bom ontplofte mogelijk te vroeg

De FBI houdt er rekening mee dat de bom door een verkeersdrempel in de parkeergarage van het World Trade Centre te vroeg tot ontploffing is gebracht en dat de chauffeur van het busje daarbij is omgekomen. Bij de bomaanslag vielen vijf doden en ruim duizend gewonden. De schade bedraagt bijna een miljard dollar. Volgens James Fox, hoofd van de FBI in New York, kan het onderzoek nog maanden duren en zijn meer arrestaties niet uitgesloten.

Inmiddels hebben 56 opbellers verantwoordelijkheid voor de bomaanslag opgeëist. Politiemensen werden gisteren door president Clinton geprezen om hun onderzoekswerk.

Er zijn nu speciale veiligheidsmaatregelen voor parkeergarages onder andere grote kantoorgebouwen in New York. Automobilisten moeten vaak de kofferruimte openen voor ze mogen parkeren. In ontvangsthallen van wolkenkrabbers staan tegenwoordig vaak bewakers.