DROOMHUISPRIJSVRAAG

Een huis van glas, cement, metaal en plastic waarmee je onder water kunt varen, maar ook naar de maan kunt vliegen. En als je op een knopje drukt, dan kun je het in je broekzak stoppen. Zo is het droomhuis van Wannes Lejeune uit Asse, vijftien kilometer van Brussel. Het was het vreemdste van de 322 huizen die werden opgestuurd naar de Kinderpagina om mee te doen aan de prijsvraag "Ontwerp je eigen droomhuis'.

Hoe ziet het gemiddelde droomhuis eruit? Dat is moeilijk te zeggen. Elk droomhuis was anders. Er zaten natuurlijk wel huizen bij met puntdaken, maar zelfs die waren telkens weer anders. Met andere ramen, andere kleuren en andere deuren. Maar één ding is duidelijk: niemand wil op een flat wonen. Wel in een boom, of in een kasteel met kantelen en torens, zoals het Muiderslot. Of in een boot waarop je ook kunt voetballen, en in de wolken, dat is ook niet slecht. Of in een huis dat de vorm heeft van een dier. Een haas, bijvoorbeeld, een beer, een kat en zelfs een slang. Of een huis van sneeuw, waar het warm is als het buiten koud is en fris als het buiten heet is. Of in een Russisch paleis met van die uiendaken. Of in hartjeshuizen, altijd ontworpen door meisjes, of in raketten, altijd van jongens. En ook wel op een vliegend tapijt of desnoods in een glazen diamant op de bodem van een meer. Maar in een flat? Nee, dat nooit!

Wat ook nog opviel was dat bijna alle huizen alleen stonden. Bijna nooit stond het droomhuis in een stad, met andere huizen, kerken, kantoren en theaters erom heen. Vriendinnen en vrienden hebben geen eigen huis, maar wonen in een kamer in hetzelfde huis. Om het huis ligt meestal een grote tuin met bomen, bloemen en dieren.

De mooiste droomhuizen staan hier op de Kinderpagina. Koen van de Meijs (10 jaar) uit Tilburg wil in een voetbal wonen, met de zwarte stippen als ramen en het trappende been als toren. Ook heel mooi is het schommelboomhutje, compleet met zwembad, van Floortje Jorno uit Duiven. Tahar Touzani (11 jaar) uit Amsterdam wil helemaal niet in een groot paleis wonen. Een hutje in een boom met een olifant als douche is genoeg. En Martine Zoetman (8 jaar) uit Apeldoorn is tevreden met een eenvoudig huis en een hooiberg in de bergen. Bergens heet haar huis dan ook.

Het allerbeste ontwerp was van Brigitte de Wit (9 jaar) uit Someren, vond de jury. Brigitte ontwierp een huis, dat zo kan worden gebouwd. Het huis heeft drie verdiepingen die steeds anders zijn. De begane grond wordt gemaakt van paarse en paars-blauwe stenen, de eerste verdieping van rode en oranje en de zolderverdieping van groen en gele stenen.

Niet alleen van buiten, maar ook van binnen is elke verdieping anders. De begane grond is nog vrij gewoon: hier zijn de keuken, hobbykamer, de huiskamer, de serre en de garage. Overal staan video's en tv's - het is een echt modern huis. Op de eerste verdieping slaapt het gezin. De ouders in een niet al te grote kamer, de kinderen in prachtige grote kamers. Veel muren zijn puntig en scheef op deze verdieping. Dit is de spitse verdieping.

Op de bovenste etage onder het glazen dak mogen de ouders vermoedelijk niet komen. Die is namelijk helemaal om te spelen. Er zijn een doolhof van dikke, kronkelige muren, een verstopplaats en een legoplek. Dit is de ronde verdieping.

Brigitte heeft aan alles gedacht. Aan deuren en kasten, aan badkamers met bubbelbaden, aan zonnecollectoren en zelfs aan gescheiden afval. Zij wint daarom het bouwpakket.

    • Bernard Hulsman