Commissie VS: vier landen dumpen staal

WASHINGTON, 5 MAART. De Amerikaanse Commissie voor Internationale Handel (ITC) heeft gisteren geoordeeld dat Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Brazilië hun warmbandstaal, op lood en bismutbasis, tegen dumpprijzen verkopen in de Verenigde Staten. Het besluit houdt in dat het ministerie van handel hogere importtarieven op deze produkten kan leggen.

De VS hadden al eerder anti-dumpingmaatregelen aangekondigd tegen de invoer van staal uit de EG, Argentinië, Australië, Canada, Brazilië, Finland, Korea, Japan, Polen, Zweden, Mexico en Roemenië.

De import waarover nu een oordeel is uitgesproken heeft een waarde van 90,0 miljoen dollar (192.099 ton in 1991), 43,1 procent van het Amerikaanse verbruik van het betreffende staal.

Zes Amerikaanse producenten hadden op 2 november vorig jaar klachten over dumping ingediend over warmbandstaal. Bedrijven in de VS hebben ook over andere staalsoorten klachten ingediend. Uiterlijk 27 mei moet, na een interne Amerikaanse beroepsprocedure, vaststaan op de klachten terecht waren.

De Europese Commissie besloot eerder deze week de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) te vragen zich te buigen over de Amerikaanse invoerbeperkingen voor Europees staal. Zij wil weten of de Amerikaanse anti-dumpingmaatregelen in strijd zijn met de GATT-regels. (AFP)