Brazilië: 120 agenten beschuldigd

SAO PAULO, 5 MAART. Een openbare aanklager van de Braziliaanse militaire rechtbank in Sao Paulo heeft 120 politiemannen beschuldigd van doodslag en poging tot doodslag bij de slachting in de gevangenis van Carandiru, de grootste van Brazilië, op 2 oktober vorig jaar.

Bij dit bloedbad kwamen 111 gedetineerden om het leven. De zwaarste straf werd geëist tegen kolonel Ubiratan Guimaraes, de ex-chef van de militaire politie, die de bestorming van 120 politiemannen beschuldigd van slachtingpaviljoen 9 had georganiseerd, waar een groep van 7000 gedetineerden in opstand was gekomen. Hem worden 111 moorden en 87 pogingen tot moord in de schoenen geschoven. “Als alle beschuldigingen tegen de kolonel ontvankelijk worden verklaard, is het in theorie mogelijk hem tot 1300 jaar gevangenisstraf te veroordelen”, aldus de openbare aanklager. Volgens de Braziliaanse grondwet is een gevangenisstraf van dertig jaar het maximum dat aan één persoon kan worden opgelegd. (AFP)