Belgische bank BBL schrapt opnieuw flink aantal banen

Bank Brussel Lambert (BBL), de op één na grootste bank in België, die vorig jaar bijna in handen kwam van Internationale Nederlanden Groep (ING), wil dit jaar omwille van winstherstel 200 banen schrappen. Vorig jaar verdwenen er al 400 arbeidsplaatsen.

Bestuursvoorzitter Daniel Cardon de Lichtbuer maakte bekend dat de geconsolideerde netto winst in het eind december afgelopen boekjaar, dat vijftien maanden besloeg, 3,6 miljard frank (bijna 200 miljoen gulden) heeft bedragen tegen 4,5 miljard frank (circa 243 miljoen gulden) in het op 30 september 1991 geëindigde jaar. Dat betekent op jaarbasis een daling van ruim 35 procent. Het bedrijfsresultaat steeg evenwel met 16 procent tot 26,3 miljard frank (1,4 miljard gulden) door een groei van de rentewinst.

BBL telt ongeveer 11.000 werknemers. Het is niet de bedoeling dat er mensen worden ontslagen, het banenverlies zal via natuurlijke afvloeiing verlopen. Verder wil BBL de dienstverlening opvijzelen, onder meer door de openingsuren te verlengen.

ING wilde vorig jaar haar belang van bijna 17 procent in de Belgische bank uitbreiden tot ten minste 51 procent, maar trok zich uiteindelijk terug.

ING, die haar positie als bank-verzekeraar in Europa wil versterken, had moeite met de te kleine stroppenpot van BBL. Uit de gisteren bekend gemaakte cijfers blijkt dat de buitenlandse verliezen ban BBL niet gering zijn geweest. Zo dook BBL-France voor 3,5 miljard frank (190 miljoen gulden) in het rood.