Bedden

Nieuwbouw betekent voor Beukenburg, tehuis voor psychiatrische geriatrie, demente bejaarden, een uitbreiding tot 120 bedden en dat zijn ook werkelijk bedden - dingen die gekozen, besteld en betaald moeten worden. Marjan Dekker heeft zich erin verdiept.

Zij zegt: “Bij bedden heb je mensen die erin moeten liggen en mensen die ermee moeten werken. De één heeft behoefte aan warmte, geborgenheid. De ander heeft belang bij een bed dat makkelijk te bedienen is en goed schoon te maken. En dan begint het puzzelen.”

Het wordt in elk geval een houten bed. Niet zo'n opgelegd inrichtingsbed. Dat staal, daar schrikken de mensen van. O, we zijn toch niet in een ziekenhuis? Nee, dat zijn we niet. Mensen wonen hier, het woord 'patiënten' wordt gemeden.

Verder: het hoog-laag-gebeuren, de standen die het bed kan aannemen, de manier waarop dat wordt geregeld, knoppen of pedalen, en het geluid waarmee dat gepaard gaat. Het duurste bed kost zevenduizend gulden, dan praat je over acht ton. Maar voor lang niet elke bewoner is zoiets geavanceerds nodig. En in het oude Beukenburg staan bedden die best kunnen meeverhuizen.

Met elke gulden die wordt uitgespaard kun je wat anders. Dekens op de rolstoelen, zodat de mensen naar buiten kunnen. Of de inrichting van een nieuwe dierenweide. Afwegingen. Prioriteiten. Wat is nou typisch Beukenburg?

    • Koos van Zomeren