WVC wil 30 miljoen terug van gemeenten

DEN HAAG, 4 MAART. Het ministerie van WVC eist in totaal 30 miljoen terug van de gemeenten.

Dat geld kregen zij in 1990 voor uitbreiding van de kinderopvang, maar in dat jaar niet opgemaakt. De vier grote steden, samen goed voor 5 miljoen gulden aan terugbetalingen, hebben verontwaardigd gereageerd. De vier betrokken wethouders schrijven aan de minister dat zij dachten dat de afrekening flexibel zou zijn. “Het tegendeel is nu het geval”, aldus de wethouders. Volgens hen betekent terugbetaling dat zij minder plaatsen voor kinderopvang kunnen creëren. Volgens een woordvoerder van WVC wisten de gemeenten dat zij het geld moesten terugbetalen. “De gemeenten hebben in 1990 geld gekregen dat zij in dat jaar moesten gebruiken voor kinderopvang. Net zoals bij elke andere subsidieregeling moet geld dat daarvoor niet is gebruikt, worden terugbetaald.”