Verwarring na fout in Philips-bericht

AMSTERDAM, 4 MAART. Een foutief bericht over de jaarcijfers Philips zorgde vanmorgen voor verwarring op de vloer van de Amsterdamse effectenbeurs, waar handelaren de resultaten in spanning afwachtten. Het samenvattende bericht van de beurs, dat om één minuut voor negen op het beursnet verscheen, repte over een winst van 900 miljoen.

De ontgoocheling kwam al snel. Negen minuten later, om 09.08 uur, kwam een rectificatie waarin de vergeten minnetjes waren aangebracht. Beurshandelaren die het foutieve bericht op het beursnet zagen verschijnen handelden niet op dit nieuws, omdat zij de zaak niet vertrouwden.

Het prikbord aan de ingang van de beursvloer hing vanmorgen voor de handel van start ging om half tien helemaal vol met tientallen velletjes met de jaarcijfers en de toelichting daarop van Philips en DSM.

Na alle rampverhalen over Philips werden de resultaten over 1992 welwillend ontvangen op Beursplein 5. “De cijfers vallen zeker niet tegen”, aldus een handelaar.

Na ruim een half uur handel was de koers van het elektronicaconcern gestegen (slot gisteren: 21,40 gulden) met 90 cent naar 22,30 gulden en later zelfs even naar 22,90 gulden. Om 12 uur vanmiddag waren al 1,8 miljoen aandelen van eigenaar verwisseld, ruim meer als de gemiddelde dagomzet de afgelopen maanden (circa 1,2 miljoen stuks). De koers was toen 22,30 gulden.

DSM dat een halvering van het dividend naar 4 gulden voorstelde, zag de koers het eerste half uur van de beurshandel oplopen met acht dubbeltjes naar 72,40. Voor bekendmaking van de cijfers leefde de angst dat het chemieconcern misschien helemaal geen dividend zou uitkeren. “De resultaten zijn ongeveer zoals werd verwacht”, zei een beurshandelaar. Rond het middaguur was de koers verder gestegen naar 72,80 gulden.

In tegenstelling tot Philips was de koerswinst van DSM vooral het resultaat van dekkingsaankopen van beleggers die "short' waren gegaan - aandelen verkopend, speculerend op een koersdaling. Beleggers durven zich voorlopig niet te branden aan het aandeel DSM, zeker na het verlies in het afgelopen kwartaal en met de slechte verwachtingen voor 1993 die het concern vanmorgen liet horen.