Tweeënhalf jaar cel voor aanval tegen buitenlanders

BONN, 4 MAART. De rechtbank in Rostock heeft gisteren een werkloze 22-jarige Berlijner tot twee jaar, zes maanden en twee weken gevangenis veroordeeld wegens zijn rol bij rechtsradicale aanvallen op woonoorden voor buitenlanders in de wijk Lichtenhagen, vorig jaar augustus. De rechtbank achtte onder meer bewezen dat de man toen een poging heeft gedaan tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door een molotov-cocktail naar een politie-agent te gooien. De officier van justitie, die een aanvankelijke aanklacht wegens poging tot moord had laten vallen, had drie jaar geëist.

Een twintigjarige inwoner van de Oostduitse kustplaats Greifswald is gisteren door de rechtbank in Stralsund tot vier jaar gevangenis veroordeeld. Hij had vorig jaar in zijn woonplaats met drie andere jonge rechtsradicalen op straat een Marokkaan aangevallen en levensgevaarlijk verwond.

Bij een grote preventieve actie tegen rechtsradicale groepen heeft de Duitse politie gistermorgen vroeg in de deelstaten Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en Saksen-Anhalt invallen gedaan in 63 woningen. De actie was vooral gericht tegen leden van het inmiddels verboden neonazistische Nationalistische Front (NF), dat omstreeks 250 leden telde.

Bij de actie werden vier mensen gearresteerd die ervan worden verdacht een nieuwe rechtsradicale groep naar het model van NF te willen oprichten. Behalve springstof, zeven geweren, 200 kogels en een grote hoeveelheid neonazistische propaganda vond de politie ook nog “theoretische, maar zeer gedetailleerde plannen” voor overvallen op gevangenissen en woonoorden voor buitenlanders. Eerder waren bij NF-leden lijsten gevonden met namen van rechters, officieren van justitie en politiefunctionarissen die klaarblijkelijk worden geobserveerd door rechtsradicalen.

    • J.M. Bik