Staking tegen ontslagen bij staalconcerns in Roergebied

BONN, 4 MAART. Staalarbeiders in Dortmund, Duisburg, Bochum, Hagen en Siegen zijn vanmorgen vroeg begonnen aan een 24-uurs-actie voor behoud van hun banen bij Krupp-Hoesch en andere staalconcerns als Thyssen, Klöckner en Mannesmann. De organiserende vakbond IG Metall schatte het aantal deelnemers aan de actie “Menschen in Ketten” in de staalsteden in het Roergebied vanmorgen op circa 20.000. De betogers zouden later vandaag met menselijke ketens de toegang tot de hoofdkantoren van de staalconcerns, o.a. dat van Krupp in Essen, afsluiten.

Op hun derde grote actiedag sinds vorige maand bekend werd dat de staalcrisis in Duitsland omstreeks 30.000 banen gaat kosten kregen de betogers van de directie van Krupp-Hoesch enigszins bemoedigend nieuws. Namelijk, aldus Jürgen Hanisch, de chef van Krupp-Stahl, dat Krupp-Hoesch overweegt om uit zijn met sluiting bedreigde vestigingen in Hagen en Siegen (samen 4.000 man) een nieuwe edelstaal-onderneming te vormen met een (gehalveerde) jaarproduktie van 300.000 ton en werk voor 1500 mensen.

De door de SPD geleide regeringen van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Brandenburg, waar de meeste West- en Oostduitse staalbedrijven staan, doen nog steeds pogingen om met de regering in Bonn, de vakbeweging en de werkgevers te komen tot een nationale conferentie over de voorgenomen produktiebeperkingen in de staalsector en de middelen voor sociale plannen daarbij. Minister van economische zaken Günther Rexrodt is wel bereid tot overleg, maar niet tot de door vakbeweging en SPD gewenste “nationale staalconferentie'. De Duitse regering vindt dat de Europese staalbedrijven in overleg met de Europese Commissie vrijwillge produktiebeperkingsplannen moet maken, zoals in Brussel ook is afgesproken. In Oost-Duitsland hebben gisteren duizenden werknemers gedemonstreerd voor het behoud van een mini-staalbedrijf in Eusenhüttenstadt (Eko-Stahl) én voor hun afgesproken loonsverhoging met 26 procent per 1 april aanstaande. De werkgevers hebben die afspraak opgezegd en 9 procent geboden.