SOEP UIT DE WOK

Deze Sjanghaise soep wordt altijd met meerval gemaakt. Ik verving die door de makkelijker te krijgen kabeljauw. Zoals met alle wokgerechten kost de bereiding maar weinig tijd.

Voor 4 tot 6 personen

4 gedroogde shiitake paddestoelen

300 gram kabeljauwfilet

1 eetlepel plantaardige olie

1 eetlepel verse gember, julienne gesneden

2 eetlepels met chilipeper ingemaakte groenten (Szechman)

1 liter kippebouillon

200 gram tofu, uitgelekt en in blokjes van 1 centimeter gesneden

2 eetlepels lichte sojasaus

1 eetlepel mirin (rijstwijn)

klein schepje suiker

1 grote lente-ui, grof gehakt

sesamolie ter garnering

Week de paddestoelen 15 tot 30 minuten in een kom warm water. Giet het water af en knijp overtollig vocht uit. Verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in dunne plakken. Zet weg.

Spoel de visfilet en dep hem droog. Snijd de filet in stukjes van 2 x 3 centimeter en zet weg. Zet een wok op een hoog vuur en laat hem warm worden. Doe de olie in de wok en kantel die zodat de hele binnenzijde met olie bedekt is. Doe de gember erin en roerbak circa 30 seconden. Voeg de shiitake, vis en ingemaakte groenten toe en roerbak circa 1 minuut tot de vis niet meer doorschijnend is. Voeg de bouillon, tofu, sojasaus, rijstwijn en suiker toe en breng onder af en toe roeren aan de kook. Doe de soep over in een terrine en garneer met de stukjes lenteui en besprenkel met wat sesamolie.