Serviërs zetten offensief in O-Bosnië voort

SARAJEVO, 4 MAART. Servische milities hebben vandaag hun offensief in Oost-Bosnië voortgezet tegen de moslim enclaves, waar de bevolking honger lijdt.

De VS hebben vier transporttvliegtuigen vannacht opnieuw voedsel laten afwerpen boven een van de belegerde enclaves, het gebied rondom het dorp Konjevic Polje. De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren suggesties van de hand gewezen dat hij de droppings voorlopig zou willen staken.

Ook de Russische regering werkt thans plannen uit om voedsel aan parachutes boven Bosnië af te werpen. De Russische minister van buitenlandse zaken, Andrei Kozyrev, zei te verwachten dat de benodigde Russsche vliegtuigen daartoe gebruik mogen maken van NAVO-vliegvelden. De Russische vliegtuigen zouden bij hun vluchten op een lagere hoogte vliegen dan de Amerikaanse, om “negatieve ervaringen te voorkomen”. Aangenomen wordt dat een deel van de Amerikaanse hulpgoederen niet in handen van de hongerende moslims zijn gevallen, maar aan de andere zijde van de frontlinies.

Kozyrev ontkende tevens berichten dat zijn regering in het geheim wapens aan de Serviërs zou hebben geleverd. Tegen Servië en Montenegro is een embargo van kracht.

De Bosnische autoriteiten hebben de vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) gevraagd alles in het werk te stellen voor de evacuatie van 1.500 zieke en gewonde moslims die het gebied rondom de enclave Cerska zijn ontvlucht. Volgens de UNHCR weigeren Servische militieleden in het gebied opnieuw vrachtauto's met humanitaire hulpgoederen door te laten, zolang de moslim-strijders zich niet overgeven. In de besneeuwde heuvels rondom Cerska zouden zich duizenden moslims bevinden, die behalve aan kou en uitputting bloot staan aan artillerie en geweervuur van de Serviërs. Bij de toegang naar het gebied bevindt zich een konvooi van twaalf Zweedse vrachtauto's met hulpgoederen. In totaal zouden volgens opgave van de UNHCR 20.000 moslims zijn ingesloten achter de Servische linies.

Servische militaire woordvoerders waarschuwden gisteren dat zij een beslissend offensief zullen inzetten tegen de stad Srebenica, de grootste moslim-stad in oostelijk Bosnië die wordt belegerd. Het bezit van de hoogelegen stad is beslissend voor controle over de vallei van de rivier de Drina. Vanuit dit gebied hebben moslims sinds vorig jaar een aantal offensieve operaties uitgevoerd, die aan Servische zijde tot gevoelige verliezen hebben geleid. (Reuter, AFP)