Salvador wil uitstel van mensenrechtenrapport

SAN SALVADOR, 4 MAART. Het aanwijzen van militairen die zich hebben schuldig gemaakt aan schendingen van de mensenrechten zou de vrede in El Salvador bedreigen.

Dat heeft de Salvadoraanse president Alfredo Cristiani deze week gezegd. Een lijst met deze namen, opgesteld door de zogeheten "Commissie voor de Waarheid', zou op 15 maart na zeven maanden onderzoek moeten worden voorgelegd. Het rapport is opgesteld volgens een overeenkomst waarmee de regering en de rebellen van het bevrijdingsfront FMLN vorig jaar een einde maakten aan hun twaalfjarige burgeroorlog. De militairen die op de lijst voorkomen moeten uit het leger worden ontslagen, zo bepaalt het akkoord. “Als de namen nu bekend zouden worden, zou ons dat dichter bij een confrontatie brengen dan bij verzoening”, aldus Cristiani. Cristiani ontkende gisteren publikatie van de lijst te willen voorkomen. “Het gaat ons om het geschikte moment.” Sommige waarnemers menen dat Cristiani publikatie van de lijst wil tegenhouden tot na de verkiezingen van maart 1994. De centrum-rechtse regering-Cristiani onderhoudt nauwe banden met het leger. Het FMLN en de katholieke kerk hebben opgeroepen tot onmiddellijke publikatie van de lijst, maar zij zeggen te willen voorkomen dat het rapport aanleiding geeft tot wraakoefeningen, die “het vredesproces in gevaar brengen”. (AP)