PSV dreigt lachertje van de Champions League te worden

EINDHOVEN, 4 MAART. Achteraf trok Hans van Breukelen het boetekleed aan. De doelman van PSV was in zijn opinie schuldig geweest aan alle drie de tegentreffers van IFK Göteborg en had “de slechtste Europa-Cupwedstrijd gespeeld van zijn leven”.

Inderdaad heeft Van Breukelen, die op het videoscherm tijdens de warming-up collega Stanley Menzo zag blunderen in Auxerre, wel eens betere wedstrijden gekeept. Maar om nu de verantwoordelijkheid op te eisen voor de schaamteloze 3-1 nederlaag van PSV in het derde treffen van de Champions League kwam wat te goedmoedig over. Nagenoeg het hele team verdiende de hoon van het anders zo vriendelijke Eindhovense publiek dat in de tweede helft bij elke mislukte actie zelfs cynisch begon te juichen.

PSV dreigt het lachertje te worden van de prestigieuze Europese finaleronde in twee poules, waarvan de winnaars de eindstrijd zullen spelen. Na het mirakel in Porto (2-2, dankzij twee treffers van Romario) en de kansloos verloren wedstrijd tegen AC Milan volgde gisteravond tegen de Zweedse semiprofs een nieuw hoofdstuk van een tragedie. Onnodig, want PSV toonde zijn ware kwaliteit in de eerste twintig minuten. Het speelde toen ouderwets op de helft van de tegenstander en het leek of Göteborg aan de grond stond vastgenageld. Een afgemeten passje van Romario werd door Arthur Numan perfect ingeschoten. Drie minuten daarna kon de Braziliaan de wedstrijd in vroegtijdig stadium beslissend. Maar zijn inzet ging voorlangs. Dat Göteborg tien minuten later gelijk maakte was tegen alle logica in. A lucky goal, want het schot van Mikael Nilsson werd door Berrie van Aerle van richting veranderd en daalde kort voor het doel plotseling keihard in het net.

Desondanks liet PSV er zich volledig door ontmoedigen. Er sloop een onbegrijpelijk fatalisme in de ploeg dat je alleen ziet bij een elftal in geestelijke nood. Daarnaast kregen de verziekte verhoudingen ook hun weerslag op het veld. Het stapje extra om een fout van een collega te corrigeren ontbrak bij vrijwel elke speler. Slechts de ambitieuze jongeren Hoekstra en Numan bleven op de linkervleugel zwoegen voor een goed resultaat. Het was vechten tegen de bierkaai. Soepel liep het op toeren geholpen Göteborg via doelpunten van uitblinker Johnny Ekström naar een 3-1 voorsprong.

Misschien dat trainer Hans Westerhof in de malaise deelde door weer eens van systeem te veranderen. PSV speelde immers met drie spitsen waarbij Linskens voor de gepasseerde Gerald Vanenburg ten onrechte werd gebruikt als een valse rechtsbuiten. Maar dat was uiteindelijk toch slechts een bijkomstigheid in de hele ontluistering. Er schort van alles aan dit PSV en het management zal snel schoon schip moeten maken om het seizoen nog enigszins te redden.

Voetbaltechnisch gezien manifesteerde de achterhoede zich gisteravond als de achilleshiel. Daar begint Van Aerle voorzichtig te worden met al zijn littekens. Bij de eerste treffer trok hij zijn benen terug in een duel. Adri van Tiggelen is niet meer opgewassen tegen heel snelle spitsen. De onervaren Ernest Faber beleeft een enorme terugval. En de al opgegeven Jan Heintze voetbalt alleen nog om zijn contract uit te dienen. Met de wat overschatte Gica Popescu tenslotte wordt te veel geschoven. Gisteravond maakte hij aanvankelijk deel uit van een vijfmans-defensie. In de tweede helft moest hij weer als middenvelder druk uit oefenen achter de spitsen.

Voorin zijn er toch ook wel wat missstanden. Romario zet geen stap te veel. Hij moest gisteravond de bal precies in de voet krijgen en wenste zich niet te vermoeien door uit de dekking naar de bal toe te komen. Hoewel hij in de tweede helft juist weer te overdreven op zoek ging naar het speeltuig. Doordat de spits zich liet zakken naar het middenveld ontbrak het aanspeelpunt in de aanval. Vanenburg, die volgens Westerhof zou hebben gezegd dat hij zijn best zal doen om terug te komen maar toch ook doodziek was van zijn reserverol, zorgde dat het spel wat breder werd gehouden dan voor rust. Hij kreeg toch de lachers weer op zijn hand door een rare misstap bij het aannemen van de bal.

Manager Kees Ploegsma was gisteravond een gebroken man. Hij vertoefde niet zoals gewoonlijk na afloop in de Bordeaux-zaal waar de pers zich ophoudt maar verschool zich tussen de sponsors. Hij wilde zich geen uitspraken laten ontlokken waar hij later toch weer spijt van zou krijgen. Ook Hans van Breukelen hield zich van de domme. “Ik weet waar het aan ligt en ik leg het wel neer bij wie dat nodig is. Zoals ik dat de afgelopen jaren al een paar keer heb gedaan. We kunnen nu alleen maar hopen op een ommekeer. Het heeft geen zin de knuppel in het hoenderhok te gooien. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.” Trainer Hans Westerhof: “Niemand is nu gebaat bij paniek. Alleen de volgende wedstrijd kan deze crisis opheffen. In de Champions League is onze rol nu uitgespeeld. Maar er resten toch nog drie grote duels. En verder natuurlijk in eigen land het landskampioenschap.”

In het weekblad Voetbal International zegt Adri van Tiggelen deze week dat “er iets ingrijpends moet gebeuren”. En ook: “Sommige spelers zitten hier te lang. Het is maar beter dat zij vertrekken. Voor PSV en voor die spelers zelf. Voor hen zullen gretige spelers moeten worden aangetrokken die voor nieuwe impulsen kunnen zorgen.” Ook Arthur Numan bevestigde gisteravond dat verschillende spelers weg willen bij PSV. Gisteravond leek het halve elftal trouwens in aanmerking te komen voor een transfer. Maar dat gaat Numan te ver. “Als je van deze ploeg een collectief weet te maken, kun je internationaal ver komen. Misschien dat we alleen op het middenveld een gangmaker missen. Een type Wouters of Lerby, dat een team op sleeptouw kan nemen. Ik heb begrepen dat het na '88 nooit meer optimaal is geweest bij PSV. Bij te veel spelers ontbreekt momenteel het vertrouwen. Ik ga nu met de nichus in mijn lijf naar huis. Na Heerenveen hebben we weer gezichtsverlies geleden. We kunnen alleen nog proberen de eer redden. Ik had me toch heel wat anders voorgesteld van de Champions League.”

    • Erik Oudshoorn