Nylon-rubber-mengsels leveren sterkere produkten op.

Door nylon te mengen met rubber ontstaat een sterker produkt. Autobumpers, stofzuigers, kunststof servies en eigenlijk alle kunststof behuizingen van huishoudelijke apparatuur zijn daardoor beter bestand tegen botsingen en valpartijen. Een eventuele scheur zal zich nu niet door het hele materiaal verspreiden. Door de onstane warmte smelt de kunststof namelijk rond het breukvlak en ontstaat een smeltlaag.

Dr. ir Krijn Dijkstra deed aan de faculteit Chemische Technologie van de Technische Universiteit Twente onderzoek naar het deformatie- en breukmechanisme van mengsels van nylon en rubber. Dankzij de resultaten van dit onderzoek, waarop Dijkstra op 5 februari promoveerde, kunnen bedrijven een betere kwaliteit kunststof produkten ontwikkelen.

Bij een auto die met een vaartje van 40 kilometer per uur tegen een boom rijdt, zal een nylon bumper breken of vervormen. Wie een harde plastic beker laat vallen kan hem meteen weggooien. Een bumper of beker van een mengsel van nylon en rubber vervormt wel, maar breekt niet. Op zo'n bumper is na de botsing alleen een wit uitgeslagen plek te zien, een signaal dat hij moet worden vervangen.

Nylon-rubbermengsels worden in de industrie al dertig jaar gebruikt, maar tot nog toe was niet goed duidelijk waarom zo'n mengsel sterker is dan pure nylon. Dijkstra ontrafelde het mechanisme in een reeks snelle treksproeven met kunststofmengsels. Hij gebruikte nylon-6 en verschillende rubbersoorten, waaronder polyethyleen, polybutadieen en ethyleen-propyleen-dieen-monomeer (EDPM).

Nylon en rubber mengen niet egaal, in het nylon blijven rubberdruppeltjes van minder dan 0,001 millimeter zitten. Tijdens de trekproeven blijkt het materiaal warmer en zachter te worden, trekt men hard genoeg dan smelt het zelfs. Rond een scheur in het kunststof ontstaat een smeltlaag, die ervoor zorgt dat de scheur niet verder doorzet. Deze kennis komt goed van pas bij het ontwikkelen van nieuwe kunststoffen. Het onderzoek is uitgevoerd samen met de bedrijven AKZO, Dow, DSM, GEP en Shell.