Nieuwe affaire rond Ben Johnson

ROTTERDAM, 4 MAART. Is Ben Johnson een kat, die het miauwen niet kan laten? Die vraag is hoogst actueel na berichten in de Toronto Star, dat de vermaarde sprinter opnieuw op gebruik van verboden spierversterkende middelen zou zijn betrapt. Johnson zelf ontkent in alle toonaarden en heeft het advocatenkantoor van McMillan Binch ingeschakeld om zijn onschuld aan te tonen.

Bij de eerstkomende bijeenkomst van de anti-dopingcommissie van de Internationale Atletiek Federatie (IAAF), staat de nieuwste affaire Johnson op de agenda. Het gaat om het testresultaat van een in januari afgenomen urinestaal, aldus een mededeling van de IAAF gisteravond in Londen.

De mogelijke “terugval” van de met schande overladen, gedegradeerde Olympische kampioen van Seoul komt op voor de atletieksport uiterst kritiek moment: negen dagen voor het begin van de indoorwereldkampioenschappen in Toronto, waar hij had moeten schitteren. Johnson speelt sinds zijn terugkeer met overtuiging de bekeerde zondaar en gold als de grote promotor van de actie: “Wees slim, begin er niet aan.”

Bewezen is voorlopig niets. Het Canadese laboratorium dat het onderzoek verrichtte, wil weinig loslaten. Directrice Christine Ayotte: “Wij kennen geen atleten, alleen nummers.” Brian Langley, de voorzitter van de Canadese atletiekbond, ontkende ook. “Als iemand positief was geweest, zouden wij zijn geinformeerd. Dat is niet gebeurd.” De verslaggevers, die bij Johnson zelf langs gingen, werden door de 31-jarige atleet onthaald op een scheldkanonnade en het verzoek onmiddellijk bij de deur weg te gaan. Mocht Johnson schuldig worden bevonden, dan wordt hij automatisch voor het leven geschorst.