Negatief resultaat Barclays Bank

Voor het eerst in haar 97-jarige geschiedenis heeft de Britse bankinstelling Barclays Bank een negatief resultaat gepubliceerd.

De bank maakte vandaag bekend dat het negatieve saldo (vóór belastingen) vorig jaar is uitgekomen op 242 miljoen pond sterling (tegen de huidige koers 650 miljoen gulden). In 1991 maakte de bank nog een winst van 533 miljoen pond sterling (1,43 miljard gulden).

Het resultaat valt sterk tegen, want de winstramingen liepen van 75 miljoen tot 125 miljoen pond. Dat de bank in de rode cijfers is beland, is helemaal het gevolg van voorzieningen voor dubieuze debiteuren. De Britse bank stopte vorig jaar 2,53 miljard pond (6,79 miljard gulden) in haar stroppenpot tegen 1,55 miljard (4,18 miljard gulden) in 1991.

Bestuursvoorzitter Andrew Buxton noemde het resultaat uiterst teleurstellend, “zeker omdat vóór voorzieningen een netto winststijging zou zijn bereikt van achttien procent”. Naar zijn zeggen heeft de bank de diepte van de economische recessie in Groot-Brittannië onderschat.

In november vorig jaar liet de directie van Barclays weten dat er in de periode tot eind 1995 3.000 banen meer worden geschrapt dan de 15.000 die al eerder waren aangekondigd. De bank wil het aantal vestigingen in dezelfde periode met jaarlijks 150 verminderen tot ongeveer 1.900.

Het resultaat van Barclays steekt schril af tegen dat van National Westminster. Deze bank liet vorige maand weten haar winst te hebben verviervoudigd tot 405 miljoen pond (1,08 miljard gulden). Daarbij moet wel worden aangetekend dat het resultaat over 1991 78 procent lager was dan in het jaar ervoor. Lloyds Bank zag haar winst stijgen van 625 miljoen tot 801 miljoen pond (2,12 miljard gulden).