Moord op zes kinderen schokt Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 4 MAART. De Zuidafrikaanse politie heeft een recordbedrag van 250.000 rand (150.000 gulden) uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding van de moordenaars van zes kinderen in Natal. De kinderen waren dinsdagmorgen vroeg met acht anderen op weg naar school, toen hun busje in de omgeving van Pietermaritzburg in een hinderlaag reed. . Onbekende schutters namen het busje tien minuten lang met automatische AK 47-geweren onder vuur. Zes kinderen tussen negen en negentien jaar kwamen om het leven, zeven anderen raakten gewond.

De aanslag heeft grote beroering gewekt in Zuid-Afrika. Alle politieke partijen hebben hun afschuw uitgesproken over het incident, een van de gruwelijkste in het gebied waar al tien jaar een bloedige strijdt woedt tussen aanhangers van het ANC en Inkatha. Minister Kriel van wet en orde zei namens de regering “geschokt en woedend” te zijn over de moorden. Hij riep de bewoners van het gebied op kalm te blijven. “Wraakacties zullen niet worden getolereerd.” De regering heeft extra leger- en politie-eenheden naar het gebied gestuurd om onrust te voorkomen.

Drie van de vermoorde kinderen waren zonen van een lokale Inkatha-leider en vier anderen behoorden tot de familie van een prominent lid van de Inkatha-vrouwenbeweging. De Zulu-partij legde onmiddellijk de schuld bij het ANC, dat de aantijging met kracht van de hand wees. Het ANC noemde de aanslag “een schandaal dat elke beschrijving tart” en suggereerde dat het een poging was om de meer-partijenonderhandelingen in Zuid-Afrika te frustreren. De onderhandelingen beginnen morgen weer in Johannesburg. Ook in het recente verleden kwam het in Zuid-Afrika daags voor belangrijke politieke gesprekken tot ernstige geweldsincidenten.

Inkatha-leider Mangosuthu Buthelezi waarschuwde dat onderhandelingen en verkiezingen in Zuid-Afrika niet zullen slagen, “wanneer dit het patroon van geweld is”. “Het is absoluut vitaal dat we meer aandacht aan vrede schenken dan aan wat dan ook. We kunnen niet slagen als we geen vrede weten te stichten.” Buthelezi zei dat de moord bewees “hoe onmenselijk we in dit land zijn geworden”.

ANC en Inkatha zijn al enkele maanden bezig een vredestop voor te bereiden tussen Nelson Mandela en Buthelezi. President De Klerk heeft een dergelijk gesprek meermalen bepleit als enige mogelijkheid om het geweld in Natal te beëindigen. Eerdere gesprekken tussen de twee leiders brachten geen vermindering van het geweld teweeg.