Milde reactie op Philips en DSM

AMSTERDAM, 4 MAART. Beleggers reageerden vanmorgen mild op de cijfers van Philips en DSM. Beide fondsen werden gevraagd. Vooral de milde reactie op de winsterosie bij DSM verbaasde handelaren.

AMSTERDAM Philips, dat een verlies meldde van 900 miljoen, trok 1 gulden aan tot 22,60, terwijl DSM, dat de winst met bijna 300 miljoen gulden zag dalen tot 224 miljoen, omstreeks het middaguur 1,20 gulden was gestegen tot 72,80 gulden.

Niet alleen wordt het dividend gehalveerd tot 4 gulden, in het vierde kwartaal is zelfs met verlies gedraaid, aldus een beurslid. Ook de verwachting voor de eerste helft van dit jaar noemde hij weinig hoopgevend: “Het gaat héél, héél slecht bij DSM.”

De vraag naar Philips liet zich voornamelijk verklaren door dekkingsvraag van baissiers en optiehandelaren die hadden gespeculeerd op een nog groter verlies, mede naar aanleiding van het gerucht dat de divisie consumentenelektronica alleen al 1 miljard zou hebben verloren. Dat bleek uiteindelijk (slechts) 533 miljoen.

De stemming op de buitenlandse beurzen was eveneens prijshoudend, terwijl de dollarkoers ruim een halve cent aandikte. Voor de CBS-stemmingsindex was in de ochtenduren een winst van een halve punt weggelegd op 100,4. De EOE-index verbeterde zich 1,03 op 307,43.

NEW YORK Na de forse stijging van dinsdag deed Wall Street het gisteren kalmer. Het Dow Jones-industrie gemiddelde ging licht verder omhoog met 3,49 punten en bereikte een slot van 3.404,02.

FRANKFURT Na een vast begin vielen de Duitse aandelenkoersen vanmorgen terugen kwam het Dax-30 gemiddelde omstreeks het middaguur uit op ruim 11 punten verlies bij 1.682,4.

LONDEN Nadat de Britse koersen gisteren een hoogterecord hadden laten zien, was de stemming vanochtend enigszins verdeeld. Het FT-100 gemiddelde brokkelde 5 punten af tot 2.913,4. Vooral Barclays Bank aandelen stonden onder druk door het teleurstellende jaarresultaat.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen verloren wederom hoogte. Het Nikkei-225 gemiddelde zakte met 94,31 punten tot 16.759,61.