Kluisjes en computers

De Nationale Onderwijs Tentoonstelling is dagelijks open van 09.30 tot 17.00 uur, tot en met zaterdag 6 maart (sluiting 16.00 uur).

Eensgezind sjorren twee onderwijzers het bureautje bij wijze van proef heen en weer. De kraamhouder kijkt wat beteuterd toe. Het oordeel van de sjorrende leerkrachten is vernietigend: veel te zwaar. ""Dat red je nooit met ons huidige budget. Als de schoonmakers dat ding een keer moeten verschuiven is het geld al op'', zegt een van hen. ""Maar je kunt er juist van alle kanten gemakkelijk onder'', probeert de kraamhouder nog. Maar de onderwijzers slenteren al weer verder. Bij de kraam van de handelaar in wandkaarten wordt getest of de kaarten wel goed op- en afrolbaar zijn.

Het praktisch inzicht van de bezoekers van de tweejaarlijkse Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) deze week is groot. Wat verder opvalt in de Jaarbeurs Utrecht - met meer dan 300 kraampjes - is de onvoorstelbare hoeveelheid schoolmaterialen. Het gaat niet alleen om veelkleurige lesboeken, maar ook om schoolbanken voor de almaar langer wordende leerlingen ("Nu de extra hoge uitvoering G7'). Hier en daar liggen stukken beton en een berg zand: het visitekaartje van aannemers en architectenbureaus. Een tapijtenfabrikant werft met de slagzin "Desso brengt rust in het onderwijs'. Elektrische handendrogers, toiletrol-automaten, kleurpotloden, kantoorstoelen, koffieautomaten, "leerlingkluisjes' (waarin niet de leerling maar zijn jas en tas kunnen worden weggeborgen), kopieerapparaten, schoolborden, turntoestellen, computers, en een fabrikant van linnen tassen waar de school wervende teksten op kan laten drukken.

Keuze genoeg dus voor de school van vandaag. Het ministerie van Onderwijs is ook aanwezig om het nieuwe, "autonome' onderwijs uit te dragen: schoolleiding en medezeggenschapsraad moeten voortaan zelf bepalen wat er op school gebeurt. Tal van adviesbureaus staan klaar te helpen bij de omschakeling naar de nieuwe tijd: fusiebegeleiding, ombouw van gymnastieklokalen tot technieklokaal, herverdeling van de verschillende scholen over een gemeente, "exploitatiekostenbeheersing op managementniveau' en cursussen voor "conciërges in een veranderende omgeving'.

Gelukkig valt er op de beurs ook nog veel te bladeren in schoolboeken en computerprogramma's. Sommige programma's voor geschiedenis bestaan voor een groot deel uit stukken tekst die over het scherm rollen: "electronic pageturning'. Voor het basisonderwijs is de techniek alweer verder. De dreumes kan uren dwalen door een computerhuis, zijn knuistje op de muis.

Dat ook andere vakken met hun tijd meegaan blijkt in de stand van Katholieke Bijbelstichting. Daar ligt voor docenten godsdienst de nieuwe bundel Psalmen voor de jeugd klaar: ""Prijst God met symfoniemuziek/en veel elektrische gitaren/met popgroepen en festivals/met dans en negrospirituals/Laat het geluid maar klinken/uit meer dan duizend boxen/van honderd watt en meer.'' Voor de liefhebber: een bewerking van Psalm 150, vers 3-5.

    • Hendrik Spiering