Ian Maxwel voorkomt zijn eigen faillissement

LONDEN, 4 MAART. Ian Maxwell, de oudste zoon van de verdronken mediamagnaat Robert Maxwell, heeft woensdag een bedrag van een half miljoen pond (1,3 miljoen gulden) overgemaakt aan de pensioenfondsen van de Mirror Group of Newspapers. Daarmee wist hij te voorkomen dat hij persoonlijk failliet zou worden verklaard. Het Hooggerechtshof in Londen besloot na de betaling direct de faillissementsaanvraag door de pensioenfondsen niet in behandeling te nemen.

Ian Maxwell was door het Hooggerechtshof eind vorig jaar al veroordeeld het bedrag te betalen aan de pensioenfondsen. Die waren voor meer dan 400 miljoen pond geplunderd om de koers van de aandelen van enkele bedrijven van Robert Maxwell te steunen, die bij banken als onderpand dienden. Dit bleek overigens pas toen na de dood van Maxwell de boeken goed werden bestudeerd.

De rechtbank had al eerder in een civiele procedure geoordeeld dat Ian Maxwell zijn verantwoordelijkheden als directeur van Bishopsgate Investement Management (BIM) had overschreden. Hij had documenten ondertekend waardoor enorme sommen uit de pensioenfondsen werden overgeheveld. BIM voerde het beheer over die pensioenfondsen.

Ian en zijn jongere broer Kevin staat nog een strafrechterlijke procedure te wachten wegens fraude en diefstal. Beide broers hebben een borgtocht betaald waardoor ze tot april vrij kunnen rondlopen. Kevin is echter al eerder failliet verklaard nadat hij was veroordeeld tot het betalen van 406,5 miljoen pond. Daarmee liet hij de grootste schuld tot nu toe in Groot-Brittannië achter. (Reuter)