Hillary mede debet aan koersval Philip Morris

Wat is er mis met Philip Morris, de fabrikant van onder meer Marlboro-sigaretten en eigenaar van Kraft General Foods, biermaker Miller en chocoladefabrikant Jacob Suchard? Op de ochtend van de 15de oktober jongstleden stond het aandeel op de New York Stock Exchange nog genoteerd voor een stevige 84 dollar. Vier maanden gingen heen en gisteren sloot Philip Morris op 66½ dollar, nadat het eerder vorige week een laagste koers had gezien van 61 dollar en 1 quarter.

Er is veel gebeurd sinds oktober. Hillary Rodham Clinton heeft de tabaksrook uit het Witte Huis verdreven en de fast-foodketen McDonald's experimenteert met veertig rookvrije filialen. Vorige week verscheen ook een verontrustend bericht in de pers dat een verband tussen roken en leukemie aantoonde. Analisten vatten genoemde feiten samen onder het hoofdje "slechte pers', een factor die de koers van een aandeel kan beïnvloeden.

Het allerergste voor Philip Morris - en ook voor concurrent RJR Nabisco - is echter dat er een nieuw iemand in het Witte Huis zit, die vindt dat rokers meer belasting moeten betalen. Hillary is een plan aan het ontwikkelen dat alle Amerikanen moet voorzien van een ziektekostenverzekering. Dat moet voor een deel worden gefinancierd uit een hogere belasting op tabaksprodukten, met name sigaretten. De winst van Philip Morris heeft daaronder te lijden, zo menen beleggers.

Philip Morris wordt vereenzelvigd met Marlboro en andere merken (Philip Morris, Muratti, Merit) maar sinds enkele jaren heeft het bedrijf de meeste omzet in de voedsel-, bieren- en zoetwarentak. Van de winst komt echter ongeveer 70 procent nog uit de verkoop van sigaretten.

Minder dan een maand voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen kon kennelijk geen analist overzien wat de gevolgen van een Clinton-overwinning zouden zijn. Het excuus dat de markt een overdreven reactie vertoont, is geen troost voor bijvoorbeeld de investeerder die begin oktober duizend aandelen heeft gekocht. Had hij tot vorige week gewacht dan had hij er 1300 voor dezelfde prijs kunnen kopen. Philip Morris is namelijk een gezond bedrijf en dus een aantrekkelijke belegging want, zegt David Goldman van Oppenheimer & Co: “Met Philip Morris zelf is niks mis.”

    • Lucas Ligtenberg