Geen abortus voor verkrachte nonnen

ROME, 4 MAART. Na de oproep aan verkrachte vrouwen in Bosnië om geen abortus te laten plegen heeft het Vaticaan gisteren meegedeeld dat ook verkrachte nonnen geen toestemming hebben gekregen om hun zwangerschap af te laten breken.

“Nooit, in geen enkel geval is abortus gelegimiteerd”, zei monseigneur Piero Pennacchini, vice-directeur van de perszaal van het Vaticaan. Hij reageerde daarmee op beschuldigingen van een Italiaanse kloosterling dat het Vaticaan met twee maten zou meten en nonnen die in Bosnië zijn verkracht, wel zou toestaan wat het andere vrouwen zou willen verbieden.

Volgens berichten in de Italiaanse pers zijn in Bosnië enkele nonnen verkracht en hierbij zwanger geworden. Zij zouden binnenkort hun kinderen ter wereld brengen. Zeker twee slachtoffers zijn novices uit het klooster Nova Topola, bij Banja Luka, die vorig jaar juni voor een paar uur door Servische soldaten zijn meegenomen.

Het Vaticaan heeft vorige week verkrachte vrouwen in Bosnië opgeroepen om geen abortus te laten plegen en te leren de vijand in zich lief te hebben. De oproep komt nadat de katholieke kerk in Italië een grootschalige campagne is begonnen tegen abortus, die een wereldwijde omvang moet krijgen. Volgens de verklaring van monseigneur Pennacchini is ook bij eerdere verkrachtingen van nonnen, in andere landen, nooit toestemming gegeven voor abortus.

Verschillende theologen hebben bij eerdere gelegenheden voorgesteld om het verbod op anti-conceptiemiddelen op te schorten voor nonnen in gewelddadige gebieden, zoals Midden-Amerika en Afrikaanse landen als Mozambique, Angola en Zaire. De pil zou in deze redenering niet meer een verstoring zijn van het natuurlijke verloop van het leven als getrouwd echtpaar, maar een medicijn dat de gevolgen van geweld moet beperken. Deze redenering is overigens nooit officieel overgenomen door het Vaticaan, al is er vanuit Rome stilzwijgend mee ingestemd.

Nonnen die na een verkrachting zwanger zijn geraakt, moeten volgens de katholieke kerk hun kind ter wereld brengen en kunnen dan kiezen: uittreden en zelf hun kind opvoeden, of de baby ter adoptie afstaan.

In de jaren zestig, toen een aantal missiezusters in Belgisch Kongo zwanger werd na verkrachting, hebben deze bijna allemaal hun kind laten adopteren, om het te laten opgroeien in een gezin met twee ouders. Een aantal van hen is teruggegaan en heeft toen besloten de pil te gaan gebruiken.

    • Marc Leijendekker