EG denkt aan militair ingrijpen

BRUSSEL, 4 MAART. De Europese Commissie meent dat militair optreden van het Westen in ex-Joegoslavië nodig kan zijn. Commissaris Van den Broek (externe betrekkingen) zei gisteravond voor de Antwerpse Business School te denken aan het militair afdwingen van naleving van het Vance-Owen vredesplan voor Bosnië.

Commissaris Marin (humanitaire hulp) zei gistermiddag “meer dynamische en afdoende” methoden te willen toepassen om de voedselkonvooien ter bestemming te krijgen, indien onderhandelingen niet meer zouden baten. Marin trok een vergelijking met de situatie in Somalië waar de afpersing van de hulpverleners “alle grenzen had overschreden”. Marin zei echter dat de EG zelf geen operationele plannen kan ontwikkelen, maar dat aan de VN moet overlaten. Volgens Van den Broek kan “alleen een eensgezinde opstelling van de VS, de EG en Rusland” vrede in het gebied “afdwingen”.

De opmerkingen van de Commissie komen op een moment waarop de VS met voedseldroppings door militaire vliegtuigen zich voor het eerst mengen in de oorlog in ex-Joegoslavië. Rusland heeft de Amerikanen toegezegd actieve steun bij de droppings te willen geven. Volgens Van den Broek staat Europa in de komende weken voor pijnlijke keuzes ten aanzien van haar eigen militaire betrokkenheid. Bij de beslissing militair in te grijpen moet Europa volgens hem niet alleen humanitaire overwegingen een rol laten spelen, maar ook “bredere overwegingen van veiligheid en stabiliteit”.

De commissie besloot gisteren voor 132 miljoen gulden aan hulpgoederen aan de VN ter distributie in ex-Joegoslavië ter beschikking te stellen. In ex-Joegoslavië zijn volgens de Commissie 3.050.000 mensen ontheemd - 70.000 hebben het gebied verlaten. Brussel schat dat er in de eerste drie maanden van dit jaar in totaal voor 1.43 miljard gulden aan hulp nodig zal zijn. Daarvan is ongeveer 715 miljoen al binnen. Van het nog ontbrekende bedrag komt ongeveer 357 miljoen voor rekening van de EG. Marin zei dat daarover binnenkort een beslissing valt.