Effectenbeurs Hong Kong naar een nieuw record

ROTTERDAM, 4 MAART. De effectenbeurs van Hong Kong heeft vannacht een nieuw record bereikt. De Hang Seng-index kwam na een stijging van 31,2 punten op een hoogte van 6467,8 punten. Het vorige record dateert van 12 november van het vorige jaar. Toen bereikte de beursindex een hoogte van 6447 punten.

Reden voor het koersrecord is de reactie van de beurshandel op het nieuwe overheidsbudget van Hong Kong.

Voor de periode 1993-1994 beloofde de bewindsman van financiën van de Britse kroonkolonie, Hamish Mcleod, gisteren een verlaging van de inkomstenbelasting en een verhoging van de uitgaven van de Hongkongse overheid. Met de name de uitgaven in de sociale sector en de investeringen in publieke werken gaan fors omhoog. Onderdeel van het plan is de aanleg van een snelweg met brugverbinding van de haven van Hong Kong naar de Chinese provincie Shenzen, een van de grote economische groeigebieden van China. De overheid van Hong Kong zal een bedrag van 4 miljard Hong Kong dollar (bijna 250 miljoen gulden) aan het projekt bijdragen. Bovendien is McLeod van plan om de handel in aandelen goedkoper te maken door de heffing op aandelentransacties te verlagen. De verhoging van het overheidsbudget brengt overigens wel een financieringstekort teweeg, het eerste sinds halverwege de jaren tachtig.

McLeod zei te verwachten dat het bruto nationaal produkt per hoofd van de bevolking in Hong Kong dat van zowel Australië als Groot-Brittannië dit jaar nog zal overstijgen. Hong Kong boekte in 1992 een groei van het bruto nationaal produkt van 5,5 procent, tegen 5 procent vorig jaar. De inflatie bleef onder de tien procent.

In afwachting van de presentatie van het overheidsbudget waren de aandelenkoersen gisteren al fors gestegen. Met name de aandelen van banken en onroerend-goedbeleggers waren verantwoordelijk voor de recordhoogte waarmee de beurs vanochtend sloot.