Concern schrapt tot 15.000 banen; Philips lijdt verlies van 900 mln gulden

EINDHOVEN, 4 MAART. Philips heeft 1992 afgesloten met een verlies van 900 miljoen gulden. Dat heeft de onderneming vanochtend bekendgemaakt. Voor dit jaar zijn de vooruitzichten “somber”.

Door de crisis op de markt voor consumentenelektronica heeft Philips 1,2 miljard gulden moeten reserveren waarmee het een ingrijpende sanering van de afdeling consumentenelektronica kan doorvoeren. Die sanering zal wereldwijd tussen 10.000 en 15.000 arbeidsplaatsen kosten.

De omzet van het gehele concern steeg met 3 procent tot 58,5 miljard. Het bedrijfsresultaat daalde met 21 procent tot 2,486 miljard. Daarop worden de reservering (1,2 miljard), de financiële lasten (1,784 miljard), een winstbelasting (90 miljoen), en verliezen op deelnemingen (312 miljoen) in mindering gebracht.

De reorganisatie wordt betaald uit de normale bankkredieten. De banken verlangen van het concern, dat al diep in de schulden zit, geen onderpand voor de financiering van de sanering. In verband met het verlies is het eigen vermogen gedaald met 839 miljoen gulden tot 9,071 miljard.

De lichtdivisie van Philips liet vorig jaar met een bedrijfsresultaat van 971 miljoen gulden als enige een verbetering zien ten opzichte van 1991. De afdeling consumentenelectronica werd het zwaarst getroffen. Het bedrijfsresultaat van deze tak, dat in 1991 nog 277 miljoen gulden bedroeg, sloeg vorig jaar om naar 553 miljoen gulden negatief.

Philips-president J.D. Timmer onderstreepte tijdens de presentatie van de jaarcijfers vanmorgen dat Philips niet van plan is om grote delen van het concern te verkopen, danwel een deel van het resterende 80-procentsbelang in platenmaatschappij Polygram naar de beurs te brengen. “We zijn niet van plan de firma op te splitsen”, aldus Timmer. In 1990 leed Philips een recordverlies van ruim 4,2 miljard gulden. Het jaar boekte het concern een winst van 1,2 miljard gulden.

Voor 1993 zijn de vooruitzichten somber. Philips gaat ervan uit dat de wereldeconomie zich dit jaar niet zal herstellen. De omzet, die in de eerste twee maanden van dit jaar achterbleef bij de prognoses, zal naar verwachting nagenoeg gelijk blijven. Het eindresultaat zal in hoge mate afhangen van de snelheid waarmee de reorganisatie wordt doorgevoerd en van de ontwikkeling van het prijspeil op de markt voor audio- en videoprodukten. Dit jaar zijn de prijzen op die markt met zes procent gedaald.

Gezien de dramatische cijfers van Philips zal het dividend over 1992, voor de derde achtereenvolgende keer, vervallen. De aandelenmarkt reageerde desondanks positief op de bekendmaking, vooral omdat van de herstructurering een verbetering van het resultaat wordt verwacht. De koers noteerde rondom het middaguur 22,70 gulden, 1,30 gulden meer dan het slot van gisteren.