"Compromis in Afghanistan'

ISLAMABAD, 4 MAART. De Afghaanse president Burhanuddin Rabbani blijft nog anderhalf jaar staatshoofd, en zijn belangrijkste tegenstander, de fundamentalistische verzetsleider Gulbuddin Hekmatyar, wordt premier.

Daarmee is de meerderheid van de Afghaanse facties vandaag akkoord gegaan die zich voor vredesonderhandelingen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad hebben verzameld. Volgens de Pakistaanse premier Nawaz Sharif, die als bemiddelaar optreedt, is een algemeen akkoord voor beëindiging van de Afghaanse burgeroorlog nabij. Het belangrijkste probleem is nog de verdeling van de portefeuilles in de toekomstige regering, aldus Sharif, die zich optimistisch toonde. Of het voorspelde akkoord inderdaad tot vrede zal leiden, blijft echter de vraag. Binnen het machtige Jamiat-Islami van Rabbani bestaat onvrede over de bepaling dat geen enkele factie meer dan één belangrijke post mag bezetten. (AFP)