Bijna helft in Wassenaarse Duinauwe is miljonair

UDEN, 4 MAART. De Wassenaarse wijk Duinauwe heeft het hoogste percentage miljonairs van Nederland. Duinauwe haalt in de top 100 van Nederlandse goudkusten - wijken van minimaal honderd postadressen -, samengesteld door de Udense sociaal-geograaf drs. J. van Hezewijk, een score van 43 procent aan miljonairs. Tweede op de lijst is de wijk Lisseven in Waalre (37 procent miljonairs).

Wassenaar voert met nog twee andere wijken in de top-10 de boventoon. Wassenaar staat echter slechts derde in de top 100 van "rijke' Nederlandse gemeenten. Rozendaal in Gelderland voert die lijst aan met een percentage miljonairs van 5,84 procent. Op de 428 adressen telt Rozendaal 25 door Van Hezewijk geregistreerde grootverdieners. De tweede plaats op de top-100 wordt ingenomen door Bloemendaal, dat 269 miljonairs op 5874 adressen heeft (4,5 procent).

Volgens Van Hezewijk moet echter het daadwerkelijke aantal miljonairs in de gemeenten met de factor 3 worden vermenigvuldigd. De sociaal-geograaf beschikt weliswaar over het meest complete adressenbestand van miljonairs in Nederland, maar dat bestand betreft slechts die Nederlanders die door werken rijk zijn geworden. De gemeente Waspik is de relatief "armste gemeente' van Nederland. Gemeente nummer 644 heeft slechts één geregistreerde miljonair.

De Belgische grensplaatsjes Lanaken, Essen, Schoten en Schilde hebben hogere percentages Nederlandse miljonairs dan welke Nederlandse gemeente ook.

    • Frank Poorthuis