Bergé gaat op de vuist met criticus Jack Lang

PARIJS, 4 MAART. Het einde van het tijdperk-Jack Lang op het Franse ministerie van cultuur gaat gepaard met controverses en onthullingen over minder bekende activiteiten van de minister.

Michel Schneider, voormalig directeur van Muziek en Dans op het ministerie en auteur van een kritisch essay over Lang's cultuurpolitiek, heeft een klacht wegens "openbare belediging' ingediend tegen Pierre Bergé, de president-directeur van de Opéra Bastille. Aanleiding daartoe is het gedrag van Bergé vorige week tijdens de officiële opening van de Matisse-tentoonstelling in het Centre Beaubourg.

Bergé, wiens beleid bij de Bastille vernietigend aan de kaak wordt gesteld in Schneiders La Comédie de la Culture, barstte in woede uit toen hij Schneider in bewondering voor Matisse's Femme allongée sur un canapé zag staan. Tot verbazing van tientallen genodigden slingerde Bergé, een vriend van Lang en nog meer van president Mitterrand, de kritische auteur allerlei beledigingen ("spuger in de soep') toe. De president van de Opéra sloeg en trapte naar Schneider. Schneider werd in bescherming genomen door een museumbewaker die daarmee niet alleen de schrijver maar ook het schilderij voor ernstige schade behoedde. Bergé, voormalig president-directeur van de modeonderneming Yves Saint-Laurent, bedreigde vervolgens de museumfunctionaris met ontslag.

Minister Lang blijkt behalve een kostbaar boek ook een film te hebben laten maken over zijn tienjarig ministerschap op Cultuur. Hoewel Lang volgens het goed ingelichte satirische blad Le Canard Enchainé behalve voor het scenario ook zorgde voor de financiering (1,2 miljoen francs) beviel het resultaat onder de titel Cultuur en macht hem niet. De filmmakers vervaardigen met enige tegenzin een tweede, meer hagiografische versie. Twee door de staat gecontroleerde tv-zenders France 2 en France 3 menen echter dat uitzending van de film niet passend is wegens de campagne voor de parlementsverkiezingen. "Cultuur en macht' zal mogelijk nog wel worden vertoond door ARTE, de Frans-Duitse culturele zender die gewoonlijk echter weinig kijkers trekt.

    • Jan Gerritsen