Antillen zeggen Italië harde aanpak toe van mafia-familie

ROTTERDAM/ ROME, 4 MAART. De procureur-generaal van de Nederlandse Antillen mr. R.F. Pietersz heeft begin deze week in Rome met de Italiaanse autoriteiten afspraken gemaakt over een hardere aanpak van de mafia op de Antillen en Aruba.

De Italiaanse krant Corriere della Sera schrijft vandaag dat Aruba vrijwel een mafia-staat is geworden nadat de vanuit Venezuela opererende familie Cuntrera daar de afgelopen vier jaar alles heeft gekocht wat er te kopen was.

De familie Cuntrera heeft de plaatselijke politiek volledig naar haar hand gezet, aldus de krant, die zich baseert op bronnen binnen de Italiaanse, Amerikaanse, Canadese en Nederlandse politie. Het financiële brein van de familie, Alfonso Caruana, zou zich schuilhouden op het eiland nadat vorig jaar september drie leden van de familie Cuntrera werden uitgeleverd aan Italië. Drie andere prominente leden van de familie, alle drie met de voornaam Giuseppe, zouden ook zijn ondergedoken op Aruba.

De rol van de familie Cuntrera op het eiland is aan het licht gekomen na invallen vorig jaar in Venezuela in de huizen van de familie en van hun advocaat. Italië had de Venezolaanse justitie om de uitlevering verzocht van de gebroeders Cuntrera, Sicilianen die ongeveer twintig jaar geleden naar Zuid-Amerika zijn vertrokken en vandaar voor veel Siciliaanse mafiafamilies als bankier zijn gaan werken. In september werden Pasquale, Paolo en Gaspare Cuntreras uitgeleverd aan Italië.

Bij de huiszoekingen na hun arrestatie vond de Venezolaanse politie volgens de Corriere gegevens over zeventig bankrekeningen en contracten die eind 1991, vlak na de mislukte coup tegen Gorbatsjov, zijn gesloten met Russische leveranties voor de levering van bouwmateriaal ter waarde van 28 miljoen dollar. Dit was bedoeld voor de bouw van hotels en casino's, waarvoor de vergunningen al waren verleend. De papieren leidden naar twee bedrijven op Aruba, Inversora Maschary en Inversora Calanchocq, en naar de Intercon Financial Bank in Oranjestad, waar de familie Cuntrera in de zomer van 1992 een deposito had geopend.

De bevestiging van de plannen van de familie om zich in Aruba te vestigen is gevonden in de verkoop van een 125 kilometer lang gebied langs de grens tussen Venezuela en Colombia dat geruime tijd het territorium van de Cuntreras is geweest, aan een familie van de New-Yorkse mafia.

Een paar jaar geleden bleek bij een ander onderzoek van de Italiaanse justitie dat de mafia ook bijzonder actief is op het eiland Sint Maarten. Die berichten hebben geleid tot een justitieel onderzoek naar de Italiaanse hotelmagnaat Rosario Spadaro, die nauwe banden zou onderhouden met Italiaanse verdachten.