AC Milan heeft overal comfortabele voorsprong

ROTTERDAM, 4 MAART. Halverwege de Champions League heeft AC Milan een voorsprong op zijn concurrenten, die net zo overtuigend is als het gat van tien punten dat de club in de Italiaanse competitie heeft geslagen met nummer twee. Dank zij een prachtig doelpunt van Papin won Milan ook zijn derde duel in de poule, waarvan de winnaar de finale om de Europa Cup 1 mag spelen. Milan won de belangrijkste beker in 1989 en '90 en is dit seizoen al bijna finalist.

Milan heeft zes punten, Göteborg vier, PSV en Porto slechts één. De laatste twee clubs kunnen een plaats in de finale vergeten, de Zweden hebben nog een kansje. Ze krijgen Milan immers nog op bezoek, maar de aanstaande Italiaanse kampioen heeft naast twee punten voorsprong op Göteborg ook een aanmerkelijk beter doelsaldo. Waar Milan zeven doelpunten voor en eentje tegen (van Romario) heeft, is de verhouding bij de Zweden vier-vijf. De Scandinavische club, die in 1982 en 1987 de UEFA-beker won, draagt de last van de nederlaag van 4-0 op de openingsdag in San Siro met zich mee. Toen scoorde Van Basten vier keer.

De Nederlandse vedette herstelt van een blessure aan zijn enkel. Zijn vervanger Papin maakte het enige doelpunt in Porto voor 60.000 toeschouwers. Een kwartier voor tijd nam hij een bal uit de lucht in één keer op zijn schoen.

Porto, dat eerder thuis een punt liet liggen tegen PSV, zette AC Milan soms goed onder druk, vooral in de eerste helft. Bij Milan was Gullit de enige van de drie Nederlanders die speelde, want ook Rijkaard is geblesseerd. Na rust kreeg Milan meer greep op de wedstrijd en drong de ploeg aan op de winst. Papin zorgde voor de tweede Italiaanse zege op Portugese bodem in een week. Vorige week won het nationale elftal in de aanloop naar het WK met 3-1.

Pieter Huistra redde Glasgow Rangers in het Champions-Lea gueduel tegen Club Brugge. De Nederlandse aanvaller maakte achttien minuten voor tijd gelijk (1-1) en hield de hoop van de Schotten op een plaats in de finale levend. Dat kwam mede doordat Olympique Marseille, de naaste concurrent in groep A tegen CSKA Moskou ook niet verder kwam dan 1-1. De wedstrijd werd in Berlijn gespeeld, CSKA was op de vlucht voor de Russische winter. Zowel Olympique als de Rangers hebben vier punten uit drie duels.

Club Brugge was in de eerste helft de betere ploeg. Het overwicht werd uitgedrukt in een treffer van de Pool Tomasz Dziubinski, die vlak voor rust met een laag, draaiend schot via de paal succes had. In de tweede helft speelde Glasgow veel beter. De thuisclub kreeg nog precies één keer, door de Nigeriaanse aanvaller Daniel Amokachi, een kans op een doelpunt.

De Schotse topclub kreeg er verscheidene, maar stuitte bij herhaling op de uitblinkende doelman Verlinden, die in het begin van de tweede helft een pijnstillende injectie kreeg wegens een kuitblessure. In de 72ste minuut moest hij zich toch gewonnen geven bij een inzet van Huistra, die ongehinderd het strafschopgebied mocht binnenkomen.

Olympique Marseille, de Franse kampioen, mag ook blijven dromen van de eindstrijd tegen de club waar zijn voormalige vedette Papin speelt, maar liet een goede mogelijkheid liggen om een voorsprong te nemen op de Schotse rivaal. De Ghanees Abedi Pele scoorde in de 28ste minuut voor de Fransen, maar Marseille kon daarna de zege niet veilig stellen tegen CSKA. Ilshat Faizoellin maakte tien minuten na rust een onverwachte en nauwelijks verdiende gelijkmaker voor de Moskovieten.

De 20.000 toeschouwers in het Olympisch stadion in Berlijn, onder wie 5000 Russische militairen, konden hun ogen amper geloven. Marseille liet zich een punt afsnoepen, het eerste van CSKA. De Fransen dicteerden, zeker voor rust, de wedstrijd, maar verzuimden royaal afstand te nemen. De Moldaviër Dobrovolski schoot tegen de paal. De Kroaat Boksic miste een enorme kans. Daarvoor had hij wel Pele in staat gesteld voor 1-0 te zorgen.

Ook na de gelijkmaker van Faizoellin, die daarna nog bijna profiteerde van een miskleun van doelman Barthez bij een terugspeelbal, drong Olympic Marseille stevig aan. De Russische keeper Plotnikov werd wel in moeilijkheden gebracht door een van richting veranderd schot van Sauzee en een kopbal van Angloma.

“Teleurstellend”, vond Marseille-trainer Goethals, die Völler en Boli miste door blessures. “We domineerden de gehele wedstrijd, maar maakten het niet af. Dat hadden we zeker in de eerste helft moeten doen.” (ANP/Reuter/SID)