Wenen: lijst met 150 oorlogsmisdadigers

WENEN, 3 MAART. Oostenrijk zal de Verenigde Naties een lijst met honderdvijftig verdachten van in Bosnië gepleegde oorlogsmisdaden - allen Serviërs - overleggen. Het gaat om Serviërs die zich volgens de Oostenrijkse autoriteiten vorig jaar in twee gevangenkampen en vijftien dorpen in Noord-Bosnië schuldig hebben gemaakt aan moord, verkrachting, marteling en mishandeling van moslims en aan roof, brandstichting en plundering.

Onder de namen op de lijst zijn die van de commandanten van de beruchte kampen Omarska en Trnopolje. De lijst is opgesteld op basis van getuigenverklaringen van 145 moslims, die in de herfst van vorig jaar naar Oostenrijk zijn gekomen. Een van hen stelde de lijst op en overhandigde die aan de Oostenrijkers, die een onderzoek hebben ingesteld en de getuigen hebben opgespoord en ondervraagd. Het eindrapport beslaat tachtig bladzijden. Met het rapport en de lijst voldoet Wenen aan het verzoek van de Veiligheidsraad aan alle VN-lidstaten om bijzonderheden over gepleegde oorlogsmisdaden te melden, opdat de daders kunnen worden berecht.

In het rapport worden excessen tegen moslims beschreven die tussen mei en juli vorig jaar zijn gepleegd in Trnopolje en Omarska en in vijftien moslim-dorpen in de streek rondom Prijedor. Een groot deel van de beschreven wreedheden was al bekend; het rapport is echter de eerste poging, ze systematisch en op grond van officiële getuigenverklaringen op een rij te zetten. Bij de 150 met name genoemde Serviërs bevinden zich zowel bewoners van de streek als politiemannen en militairen. De belangrijksten onder hen zijn de commandanten van de twee kampen, Zeljko Kocka van Omarska en Slobodan Kuruzovic van Trnopolje, die bloedbaden zouden hebben georganiseerd. (AP)