United Dutch Group krijgt uitstel betaling

AMSTERDAM, 3 MAART. Het Amsterdamse beursfonds United Dutch Group (UDG) heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd. UDG dreigde in de problemen te komen nadat huisbankier Credit Lyonnais Bank Nederland niet langer bereid was de kredietverstrekking te garanderen. De handel in het aandeel UDG werd vanochtend hervat nadat het aandeel gisteren in verband met de aanvraag tot surséance tijdelijk uit de notering was gehaald.

UDG is de houdstermaatschappij van een bosbouwproject in Guyana en heeft daarnaast een belang in het Londense Wembley-stadion. UDG werd eind 1990 gevormd uit het voormalige beursfonds ICA Holding. ICA was onderdeel van de inmiddels failliete Sasea Holding van de zakenman Florio Fiorini. Hij werd vorig jaar oktober in Zwitserland gearresteerd op verdenking van omvangrijke fraude.

Tot bewindvoerders van UDG zijn benoemd mr. H.E.G.P. van Rootselaar en mr. G.H. Gispen van het Rotterdamse kantoor van Trenité Van Doorne. Bewindvoerder Gispen sprak vanochtend de hoop uit dat huisbank CLBN in ruil voor nieuwe zekerheden snel bereid zal zijn met leningen over de brug te komen. Gispen wijst erop dat met name het bosbouwproject in Guyana op de langer termijn perpectieven biedt.

Hoewel directie en commissarissen van UDG banden met Sasea altijd hardnekkig hebben ontkend, zijn de huidige liquiditeitsproblemen voor een niet onbelangrijk geërfd uit de Sasea-tijd. Na de omvorming van ICA werd de opgebouwde schuldenlast gesaneerd van meer dan 430 miljoen gulden in 1989 naar 251 miljoen gulden eind 1991. In 1991 kreeg UDG een verlies van 123 miljoen gulden te verwerken als gevolg van de waardedaling van de investering in het Wembley-stadion.

Voorts lijkt UDG slachtoffer van ondoorzichtige verschuivingen met aandelenpakketten, waarbij naast CLBN ook het Sasea-netwerk en de Franse onroerend-goedgroep Pierre Premier een rol spelen. Bij de verkoop van een aantal Parijse appartementen, twee jaar geleden, verkreeg UDG voor 113 miljoen gulden aan vorderingen, ondermeer op het inmiddels failliete zakennetwerk van Fiorini. Nu is al 51 miljoen gulden op deze vorderingen afgeschreven, maar volgens bewindvoerder Gispen is het zeer onduidelijk wat de resterende waarde van de tegoeden is.

Volgens een doorgaans goed geïnformeerde bron zou een belangrijk deel van de zeggenschap over UDG als gevolg van de genoemde transacties opnieuw bij Sasea zijn terechtgekomen. Het zou daarbij gaan om het belang dat voorheen in handen was van een beleggingsconsortium van de Britse zakenman Lord Beaverbrook. Hoewel het overzicht vooralsnog ontbreekt, gaat ook bewindvoerder Gispen ervan uit dat Sasea een deel van de aandelen van UDG bezit.