Rusland en Turkije nemen initiatief tot overleg Karabach

ANKARA, 3 MAART. De Turkse minister van buitenlandse zaken, Hikmet Cetin, en zijn Russische ambtgenoot Andrej Kozyrev bezoeken binnenkort gezamenlijk Azerbajdzjan en Armenië in een poging de oorlog in de enclave Nagorny Karabach te beëindigen.

De verwachting is dat Cetin volgende week eerst alleen naar Azerbajdzjan reist, om daarna later deze maand samen met Kozyrev zowel in Baku als in Jerevan vredesbesprekingen te voeren. Het initiatief is een uitvloeisel van het bezoek dat de Turkse minister maandag aan Moskou bracht. Cetin drong er toen bij zijn Russische collega op aan samen te werken wat betreft de problemen in de Kaukasus en de Balkan. Volgens Cetin zijn Turkije en Rusland belangrijke regionale machten, die belang hebben bij stabiliteit aan hun grenzen.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie consulteren beide landen elkaar regelmatig. De oorlog in Nagorny Karabach, een Armeense enclave in Azerbajdzjan, laaide enkele weken geleden weer op. Desondanks zijn vrijdag in Rome nieuwe besprekingen in CSVE-verband begonnen om de basis te leggen voor een vredesconferentie in Minsk.

Turkije heeft sterke banden met het broedervolk in Azerbajdzjan en ondersteunt de gematigde president Ebulfeyz Elçibey, die evenwel onder sterke politieke druk staat nu de Azeri in de enclave aan de verliezende hand zijn. Turkije laat zich er aan de andere kant op voorstaan een neutrale politiek te voeren wat betreft Nagorny-Karabach, gezien het feit dat men immers ook de noodlijdende Armeniërs van voedsel (100 ton graan) heeft voorzien, er plannen zijn het land elektriciteit te leveren en internationale organisaties over Turks grondgebied de Armeniërs kunnen voorzien van hulpgoederen.

Ankara en Jerevan onderhouden wegens de oorlog in de enclave geen diplomatieke betrekkingen. Turkije zou graag zien dat Moskou zijn invloed aanwendt om de Armeniërs tot een staakt-het-vuren te bewegen. Bij de gevechten in de enclave zijn in de afgelopen jaren duizenden doden gevallen.

    • Froukje Santing