Roebel staat steeds meer onder druk

MOSKOU, 3 MAART. In Moskou leverde één dollar gisteren 649 roebel op waardoor de Russische munteenheid op een recorddiepte is beland. Vorige maand was een dollar nog 593 roebel waard. De toenemende inflatie wordt als de belangrijkste oorzaak gezien van de waardevermindering van de munteenheid. Oleg Bogomolov, lid van de Russische Akademie voor Kunst en een voormalig adviseur van president Jeltsin, benadrukt dat de politieke instabiliteit een desastreuze uitwerking op de waarde van de roebel heeft.

Hoewel de centrale bank heeft geïntervenieerd om de val van de roebel te vertragen heeft de overheidsbemoeienis op dit punt tot nu toe weinig opgeleverd. Gisteren werd nog voor 92,5 miljoen dollar roebels verhandeld waarbij de Russische overheid voor bijna de helft betrokken was. De centrale bank staat onder toenemende druk om tot een vaste wisselkoers te komen voor de roebel, maar dat zou volgens een aantal valutahandelaren een uiterst negatieve invloed hebben op Ruslands streven naar hervormingen en een vrije markt politiek.

Alexaner Potyomkin die bij de cenrale bank met buitenlandse transacties is belast zoekt inmiddels naar een tussenweg voor de geldkoers, waarbij op basis van veilingkoersen een boven- en onderlimiet wordt vastgesteld. “Het plan bevindt zich in fase van voorbereiding. Maar voor definitieve veranderingen is de toestemming nodig van de Opperste Sovjet”, schets hij de bureaucratische problemen. De vrije val van de roebel wordt volgens Potyomkin voornamelijk veroorzaakt door de stijgende inflatie, die ongeveer twintig procent per maand bedraagt. “De waardevermindering van de roebel bedroeg vorige maand slechts 13 procent en bleef achter bij de inflatie.”

De Russische vice-president Alexander Rutskoi heeft gisteren verzekerd dat zijn land de kredieten die het moet aflossen in het kader Amerikaanse graanleveranties zal aflossen. Hij gaf geen termijn. Het bedrag van 400,2 miljoen dollar dat Rusland momenteel schuldig is aan het Amerikaanse ministerie van landbouw loopt steeds verder op. Rutskoi deed zijn verklaring bij zijn vertrek voor een economisch getint bezoek aan Singapore en Nieuw-Zeeland. In Zuidoost-Azië probeerde hij de Maleisische minister van financiën Badawi er van te overtuigen dat het aanbod van Russische gevechtsvliegtuigen beter is dat dat van de Verenigde Staten. (AP)