RJR Nabisco geeft "rookvrije' aandelen uit

ROTTERDAM, 3 MAART. Het Amerikaanse concern RJR Nabisco, dat levensmiddelen en sigaretten produceert, is van plan om aparte aandelen uit te geven voor de voedingsactiviteiten. De maatregel is bedoeld om een deel van de aandelen los te koppelen van de tabakspoot van het concern. Dit heeft RJR gisteren meegedeeld.

De waarde van aandelen van sigarettenfabrikanten als RJR en Philip Morris in de Verenigde Staten is de laatste tijd sterk gedaald, omdat beleggers een negatief effekt vrezen van een verstrakking van de Amerikaanse regelgeving rond het roken, en er een hogere accijns dreigt op rookwaren.

Bovendien zijn er steeds meer beleggingsinstellingen die om ethische redenen de aanschaf van "rook-aandelen' hebben gestaakt.

Met de uitgifte van de aandelen wil RJR Nabisco een bedrag van 1,5 miljard dollar (ruim 2,7 miljard gulden) binnen halen. De maatregel is nodig om de balansverhoudingen van het voedings- en genotmiddelenconcern op peil te houden.

RJR werd in 1989 in een geruchtmakende transactie gekocht door het eigen management met behulp van externe investeerders. De buy out leverde het concern een schuld op 30 miljard dollar, die inmiddels is teruggebracht tot 14 miljard dollar, maar volgens de onderneming nog altijd te hoog is.

De nieuw uit te geven aandelen vertegenwoordigen een belang van 25 procent van de voedingspoot van RJR. Later zal de emissie worden gevolgd door de uitgifte van extra aandelen in het gehele concern. De nu bestaande aandelen in RJR Nabisco zullen dan voor het grootste deel betrekking hebben op de tabaksactiviteiten.

In 1991 werd RJR weer teruggebracht naar de effectenbeurs. De huidige RJR-aandelen zijn voor de helft in handen van de investeringsgroep Kohlberg Kravis Roberts, die in 1989 het toenmalige management van RJR Nabisco financierde bij de buy out.

De voedingspoot van RJR haalde vorig jaar een bedijfsresultaat van 947 miljoen dollar bij een omzet van 6,7 miljard dollar. Op de takaksactiviteiten haalde het concern een bedrijfsresultaat van 2,7 miljard dollar bij een omzet van ruim 9 miljard dollar.