Rebellen veroveren reservaat Rwanda

NAIROBI, 3 MAART. Rebellen van het Front voor het Vaderland (FPR) hebben in Rwanda het Nationale Park ingenomen, waar driehonderd zeldzame gorilla's verblijven.

Het leven van de gorilla's, die beroemd werden door de film "Gorilla's in the Mist', is hierdoor ernstig in gevaar, aldus een in het park werkzame Amerikaanse arts. Volgens hem is het voltallige personeel van het reservaat op de vlucht geslagen. De rebellen behoren voor het grootste deel tot de Tutsi-stam, een minderheid in Rwanda. Dertig jaar geleden vluchtten de leden naar Oeganda, na een bloedige oorlog verloren te hebben tegen de Hutu-stam, die in Rwanda in de meerderheid is. Twee jaar geleden maakten zij hun rentree in hun vaderland, waarna hevige gevechten volgden. Een vorig jaar juli met de regering overeengekomen wapenstilstand, werd in januari gebroken. Enkele honderden Rwandezen zijn sindsdien om het leven gekomen, en volgens het Internationale Comité van het Rode Kruis zijn duizenden inwoners op de vlucht. Vertegenwoordigers van de Rwandese regering en het FPR hebben dinsdagavond in de Tanzaniaanse hoofdstad Dar-Es-Salam de in februari afgebroken vredesbesprekingen weer opgepakt, die zij op initiatief van de Tanzaniaanse president Ali Hassan Mwinyi begonnen waren. (AP, AFP)