Nieuwe DAF verontrust concurrentie

ROTTERDAM, 3 MAART. De oprichting van DAF Trucks NV heeft definitief zijn beslag gekregen. Inmiddels is concurrent Scania ongerust geworden over de morele en financiële steun aan DAF.

Het nieuwe DAF werd gisterenavond opgericht nadat de Rechtbank van Koophandel in het Belgische Turnhout formeel het faillissement had uitgesproken over DAF Westerlo. Daarmee waren de laatste problemen bij de oprichting van de nieuwe maatschappij uit de weg geruimd.

Het probleem bij de Belgische DAF-vestiging, waar de bewindvoerders beslag hadden laten leggen op de produktie, zorgde ervoor dat gisteren het werk bij DAF Trucks nieuwe stijl in de loop van de middag stil kwam te liggen. “Wegens gebrek aan onderdelen”, volgens de Unie BLHP. Nadat er twaalf trucks af waren moest het werk worden onderbroken aangezien DAF Westerlo de cabines en assen levert.

Gisterochtend diende bij de Rechtbank van Koophandel in Turnhout een kort geding met als inzet de vraag of het Belgische deel van de oude DAF-activa niet voor te weinig geld van de hand is gedaan. Bovendien wilden de Belgische bewindvoerders uitsluitsel hebben over de vraag hoeveel werknemers van Belgische nationaliteit nu bij DAF Trucks nieuwe stijl in Eindhoven zijn aangenomen. Er was verwarring ontstaan over de vraag of er in plaats van 400 slechts tweehonderd Belgische werknemers in Eindhoven waren aangenomen. Bij de nieuwe DAF Trucks NV is echter met nadruk verklaard dat er vierhonderd Belgen bij de nieuwe onderneming werken. Vandaag krijgen de Industriebond FNV en de Unie BLHP van DAF Trucks de exacte gegevens over de criteria wat betreft leeftijd en dienstverband op grond waarvan het nieuwe personeel van DAF is geselecteerd en in dienst genomen.

Gisterochtend leek de zaak opgelost maar het duurde nog tot 's avonds tien uur voordat het faillissement over DAF Westerlo officieel werd uitgesproken. Daarna kon DAF Trucks NV officieel worden opgericht.

In Zwolle en Meppel, waar de concurrent van DAF Trucks Scania een vestiging heeft, is de nodige onrust ontstaan door een uitspraak van burgemeester Hermans van Zwolle die er tijdens een VVD-lezing in Kampen op gewezen heeft dat alle publiciteit en overheidssteun voor DAF Trucks tot concurrentievervalsing kan leiden. Hij vroeg zich daarbij af of minister Andriessen zich ook zo zal inzetten wanneer de positie van de 3000 werknemers van Scania wordt bedreigd. Scania bouwt momenteel in het Franse Angers een nieuwe fabriek en Hermans is bang dat een gedeelte van de produktie in de toekomst zal worden overgeheveld naar het buitenland. Inmiddels heeft Hermans zijn uitspraken wat gerelativeerd waarmee hij zich min of meer conformeert aan de houding van Scania, dat zich in dit stadium van ieder commentaar onthoudt. Niettemin blijft een vertrek van Scania naar Angers een reële optie omdat veel bedrijven na het openstellen van de grenzen hun activiteiten in één land concentreren.