Mysterieuze moorden in Londen

LONDEN, 3 MAART. In Londen zijn vorige week twee Russische broers, beiden in dienst van de rebelse Kaukasische republiek Tsjetsjenië, het slachtoffer geworden van een bizarre dubbele moord.

De twee broers waren in Engeland om er toezicht te houden op het drukken van Tsjetsjeense postzegels, paspoorten en bankbiljetten. Het lichaam van een van de broers werd het afgelopen weekeinde in een kartonnen doos naar een woning in Noord-Londen gestuurd. Het andere lichaam werd door de politie aangetroffen in een flat in het centrum van de Britse hoofdstad. Beide mannen waren drie keer met een vuurwapen in het hoofd geschoten. In verband met de dubbele moord zijn twee arrestaties verricht; de politie heeft niet laten weten welke nationaliteit de verdachten hebben.

Waarnemers hebben een verband gelegd tussen de moorden op de twee Russen - die worden omschreven als adviseurs van de Tsjetsjeense president Doedajev - en de politieke en maatschappelijke situatie in Tsjetsjenië, de republiek in de Kaukasus die zich onder leiding van Doedajev in 1991 van Rusland heeft afgescheiden en de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. De afscheiding is nooit door Rusland erkend. Vanuit Tsjetsjenië worden politieke en religieuze afscheidingsbewegingen in omringende Kaukasische regio's aangemoedigd.

De dubbele moord kan echter ook een niet-politieke achtergrond hebben, zo menen deze waarnemers. Tsjetsjenen spelen een belangrijke rol in de Russische mafia. Het was de Tsjetsjeense mafia die in de zomer van vorig jaar de grootste bankfraude in de Russische geschiedenis pleegde. Ze maakte daarbij 60 miljard roebel, 700 miljoen dollar, buit. (Reuter)