Milken heeft nog drie jaar sociaal werk voor de boeg

LOS ANGELES, 3 MAART. De voormalige "junkbond-koning' Michael Milken (46) is gisteren, zoals eerder aangekondigd, officieel op vrije voeten gekomen. Milken heeft twee jaar gevangen gezeten wegens fraude in effectenhandel. Hij staat bekend als de geestelijke vader van hoogrentende obligaties ("junk bonds'), waaraan grote risico's kleefden. Deze obligaties werden met name in de Verenigde Staten in de jaren tachtig veel gebruikt bij de financiering van overnemingen van concerns.

Oorspronkelijk was Milken tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar wegens zijn medewerking bij onderzoek naar handel met voorkennis op de effectenbeurs in New York werden de tien jaren gevangenisstraf bekort tot twee jaar. Het vermogen van de voormalige effectenhandelaar wordt geschat op meer dan 1 miljard dollar. Een deel zal opgaan aan schadeloosstellingen.

Milken, bij wie onlangs prostaatkanker is geconstateerd, is nog geen vrij man. Hij mag niet terugkeren tot de effectenhandel, zo hebben de autoriteiten die toezicht houden op de effectenhandel destijds bepaald. Verder is hij nog verplicht drie jaar lang per jaar 1.800 uur werk te verrichten voor de gemeenschap. Dat komt neer op een fulltime baan. Milken is van plan bijles te gaan verzorgen voor kinderen in het voortgezet onderwijs die achterop zijn geraakt. (Reuter)