Kok: liever Lubbers als premier dan Brinkman

DEN HAAG, 3 MAART. PvdA-leider Kok betwijfelt of CDA-fractieleider Brinkman de meest geschikte kandidaat is voor het premierschap. Hij geeft er de voorkeur aan de samenwerking met premier Lubbers voort te zetten.

Kok zei gisteren tegen een groep journalisten in de wandelgangen van de Tweede Kamer dat hij Brinkman “minder concreet” vindt, zo staat vanmorgen in het Algemeen Dagblad. “Je kunt tien keer per dag met Brinkman praten, maar dat wil nog niet zeggen dat je contact hebt”, aldus Kok. De PvdA-top bespeurt bij Lubbers meer diepgang en interesse dan bij zijn beoogde opvolger Brinkman. De CDA-fractieleider zou tevens gedegen economische kennis missen.

Het CDA wilde niet op de uitspraak van Kok reageren omdat de vraag wie met wie gaat regeren wordt beantwoord na de verkiezingen van volgend jaar. Bovendien is Brinkman op het ogenblik met wintersportvakantie.

De CDA-fractie voert geen discussie over de kandidatuur van Brinkman als lijsttrekker, maar bij sommigen is twijfel gerezen. De voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer, A. Kaland, stelde na het debat over de WAO vraagtekens bij het leiderschap van Brinkman. Lubbers heeft echter vorig jaar Brinkman als zijn beoogde opvolger aangewezen. Vrijdagavond na afloop van de ministerraad liet hij nog eens weten eigenlijk “dolgraag” door te willen gaan, maar dat zijn besluit er na deze periode mee te stoppen vaststaat.