Hogere beurs door koerswinst Londen

AMSTERDAM, 3 MAART. De aandelenkoersen aan het Damrak noteerden vanmorgen licht hoger. Daarmee schaarde Amsterdam zich onder belangrijke aandelenbeurzen als Londen en New York, waar het koerspeil eveneens aantrok. De stemmingsindex stond laat in de ochtend 0,7 punt hoger op 100.

AMSTERDAM Vooral enkele grote fondsen konden profiteren van de opgang van Wall Street en Londen. Voor de rest was er sprake van een voorzichtige houding, waarbij sommige waarden op het als nogal laag geachte peil licht gevraagd waren. De obligatiemarkt gaf kleine koersverschuivingen naar beide zijden te zien.

Koninklijke Olie ondersteunde de stemming in Amsterdam goed met een vooruitgang van een rijksdaalder op 158,40. Unilever kon zich 1,30 herstellen op 209, terwijl Philips 90 cent duurder werd op 21,40 gulden.

Elsevier steeg 1 gulden naar 128,20. Pakhoed was 1,20 hoger op 38,20. Slechts weinige grote fondsen hoefden in te leveren. Het ging om Internatio-Müller, ABN Amro, DSM en CSM. De grootste verliezer was Internatio, die twee kwartjes omlaag ging naar 57.

In het in de problemen en surséance geraakte vastgoedfonds Ravast kwam het voorshands niet tot handel. In de markt werd een grote koper gesignaleerd, die bereid was drie tot vier gulden te betalen voor de aandelen, maar het aanbod bleef steken op 6 gulden.

Nedcon, die gisteren met de aankondiging van een hoger dividend kwam, zag dit beloond met 4 gulden stijging naar 64 gulden. Kas-Associatie kon nog profiteren van de hogere dividendaankondiging met een verdere stijging met 1,50 op 39.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street zijn gisteren flink gestegen. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen sloot 45,13 punten hoger op 3.400,54. De beursbarometer eindigde niet ver van het record van 3.413,22 van 1 juni vorig jaar.

LONDEN Gesteund door een hoger gesloten Wall Street opende de Britse aandelenbeurs vanmorgen hoger. De FTSE-100-index won 37 punten op 2919,3.

FRANKFURT Vanmorgen brak de Duitse aandelenindex, de Dax-30, even door de 1.700 punten-grens heen. Later zakte de beursbarometer weer naar 1.694,27.

TOKIO Winstnemingen zorgden voor een daling van de koers van het belangrijke aandeel NTT ( de Japanse PTT). Het Nikkei-225 koersgemiddelde sloot vandaag ruim 10 punten lager op 16.853,92.