Historische feiten maar mysterie Begin blijft onopgelost

Ned.2, 22.50-23.42u. David Ben Gurion/Golda Meir; 10 maart Ned.2, 22.35-23.25u. Menahem Begin; 17 maart Ned.2, 22-55-23.45u. Yitzhak Sjamir/Yitzhak Rabin.

De eerste verjaardag van de dood van Menahem Begin, premier van Israel van 1977 tot 1983, is voor de Evangelische Omroep aanleiding een documentaire over zijn leven uit te zenden. Vervolgens is besloten deze film te omlijsten met portretten van David Ben Gurion (premier van 1948 tot 1953 en van 1955 tot 1963) en Golda Meir (1969 tot 1974), samen in één aflevering, en Yitzhak Shamir (1983-1984 en 1986 tot 1992) en Yitzhak Rabin (1992- ), eveneens samen (en als oude politieke tegenstanders bien

étonnés de se trouver ensemble, zou ik zeggen).

Maar misschien had er meer aanleiding moeten zijn voor het portretteren van zoveel premiers van een ander land dan de verjaardag van de dood van een hunner. Zouden veel Nederlanders stilstaan bij het overlijden van Begin, ook al heeft hij dan als (voorlopig) enige premier van Israel vrede gesloten met een Arabisch land? Het uitvoerig in de documentaire over zijn leven belichte mysterie Begin, waarom hij toch in 1983 zo plotseling aftrad, houdt Israeliërs bezig, maar zal hier weinigen wakker houden. Overigens geeft de film hierover natuurlijk ook geen uitsluitsel.

De afleveringen over David Ben Gurion en Golda Meir en die over Begin - die over Shamir en de huidige premier Rabin kon ik nog niet zien - zijn bovendien beide niet veel meer dan historische opsommingen, waarbij de commentaarstem de gedachte aan het oude Polygoon-Journaal versterkt. Hier en daar komen dezelfde beelden terug, met soms in de ene documentaire de uitleg voor het in de andere documentaire getoonde feit. Shamir en Rabin zijn generatiegenoten van Begin, dus ook in hun portret zullen wel weer beelden uit eerdere afleveringen terugkomen. Met oordeelkundig gebruik van schaar en lijmpot zou althans uit de twee afleveringen die ik heb gezien, één betere kunnen zijn gemaakt.

    • Carolien Roelants