Halvering van aantal dansers dreigt

AMSTERDAM, 3 MAART. De helft van de zevenhonderd dansers die in Nederland actief zijn zal zonder inkomen raken als de voorgestelde "aangescherpte' bijstandswet wordt aangenomen. Die nieuwe wet verbiedt dat kunstenaars nog langer met behoud van uitkering werken.

Hooguit 350 dansers in Nederland hebben een min of meer vast inkomen doordat ze bij structureel gesubsidieerde dansgroepen (zoals Het Nationale Ballet of Introdans) werken, of deelnemen aan gesubsidieerde projecten. De overige 350 zijn afhankelijk van de bijstand en geven toch voorstellingen. Zij komen in de problemen als de nieuwe bijstandsnormen gehanteerd worden, aldus Paul Bronkhorst, medewerker van het Nederlands Theater Instituut.

De mogelijkheden voor jonge pas opgeleide dansers om een loopbaan op te bouwen worden eveneens drastisch beperkt, zegt Bronkhorst, omdat bijstandsgerechtigde kunstenaars straks binnen een jaar een bestaan moeten opbouwen. Lukt dat niet, dan moeten ze solliciteren of zich omscholen. Gemiddeld duurt het drie tot vijf jaar voor een afgestudeerde danser een zelfstandige beroepspraktijk heeft opgebouwd, weet Bronkhorst uit het onderzoek naar de loopbaan van dansers dat hij vorig jaar deed.

Bronkhorst maakte deze cijfers maandag bekend op een voorlichtingsavond van de Associatie van Theaterinitiatieven over de gevolgen van de nieuwe bijstandswet voor theatermakers. Veel gezelschappen betalen dansers alleen voor de duur van de voorstellingen, en gaan er van uit dat repetities met behoud van uitkeringen worden gedaan. Gemeentelijke subsidies zijn vaak afgestemd op de praktijk dat veel dansers met behoud van uitkering werken. Desondanks worden in de praktijk verschillende podiumkunstenaars in de bijstand geconfronteerd met een oproep van de sociale dienst, omdat hun naam in de spelerslijst van theaterprodukties in de Amsterdamse uitgaanskrant Uitkrant voorkomt. Beleidsmedewerkers van de Amsterdamse sociale dienst lieten weten dat hun prioriteit niet direct bij het omscholen van bijstandsgerechtigde kunstenaars ligt.

De kunstenaarsorganisaties verwachten dat duizenden scheppende en uitvoerende kunstenaars in Nederland in de problemen komen als de bijstandsregeling aangescherpt wordt.