Groeiende steun in Israel voor opgeven Gaza

TEL AVIV, 3 MAART. Palestijnen in de Gazastrook hebben gisteren een Israeliër vermoord, een dag nadat een Palestijn uit Gaza in Tel Aviv twee mensen doodstak. In de Israelische regering is het debat over "eenzijdige terugtrekking' uit de Gazastrook, die in 1967 op Egypte werd veroverd, nu aanzienlijk verscherpt.

De 40-jarige Yehoshua Weissbrod sloeg gisteren de waarschuwingen van een soldaat in de wind om niet zonder begeleiding naar Rafiah, in de Gazastrook, te gaan. Op weg naar een zakelijke afspraak reed hij per abuis het grote vluchtelingenkamp bij Rafiah binnen waar zijn auto door Palestijnse jongeren met stenen werd bekogeld. Hij reed tegen een hek en stapte volgens Palestijnse ooggetuigen gewond uit de auto; een gewapende gemaskerde Palestijn die uit de menigte opdook doodde de Israeliër met enkele schoten uit een kalasjnikov-geweer.

Later op de dag werd de 75-jarige Palestijn Juma Abdel Aziz Misk in Oost-Jeruzalem, waarschijnlijk uit wraak, door een joodse extremist met een schot in het hoofd gedood. Het Israelische leger heeft in Rafiah een uitgaansverbod opgelegd en zoekt van huis tot huis naar de daders van de aanslag op Weissbrod. Tientallen Palestijnen zijn tijdens deze grote militaire actie gearresteerd.

De "lynch-partij' van Weissbrod in Gaza is een nieuwe tegenslag voor de regering Rabin die er evenmin als de vorige regering van Likud in slaagt de veiligheidssituatie in de Gazastrook onder controle te krijgen. Militaire kringen zijn van mening dat de gisteren begonnen afgrendeling van de Gazastrook voor Palestijnse arbeid in Israel de situatie explosiever maakt dan zij al is.

De regering sloot gisteren ter afkoeling van de gemoederen de Gazastrook voor onbepaalde tijd af, zodat 40.000 Palestijnse arbeiders die in Israel werken, vast zitten. Aanleiding vormde de moord op twee burgers in Tel Aviv, maandag, door een Palestijn uit Gaza. Toen al gingen in regeringskringen stemmen op dat Israel geen andere keus heeft dan de Gazastrook zo snel mogelijk te verlaten en aan de plaatselijke bevolking, zelfs zonder politieke oplossing, over te dragen.

De ministers Amnon Rubinstein en Chaim Ramon zijn voorstanders van een dergelijke eenzijdige Israelische maatregel. Premier Yitzhak Rabin voelt voor een dergelijke dramatische vlucht voor de Palestijnse terreur niets. Daarin wordt hij gesteund door de ex-Likud-minister van buitenlandse zaken David Levi, die gisteren zei dat de gedachte alleen al aan eenzijdige ontruiming van de Gaza-strook op “wanhoop en een verlies van politieke oriëntatie wijst”. Rabin is zich allang bewust van de zware last die Israel als gevolg van de bezetting van de Gaza-strook draagt. Hij heeft zich zelfs een keer laten ontvallen dat als het aan hem ligt “de Gaza-strook in de zee verdrinkt”.

De in Israel opgelaaide discussie over een mogelijke Israelische terugtrekking uit de Gazastrook wordt met argusogen door de Palestijnen gevolgd. Dr. Haider Awed A'Shafi, de leider van de Palestijnse delegatie naar het vredesoverleg, waarschuwde Israel vandaag van dit idee af te zien.

In een vraaggesprek met het blad Ha'arets zegt hij dat “eenzijdige terugtrekking zonder tijdige waarschuwing misdadig is; als we het van te voren weten zullen we de VN en Egypte uitnodigen om in een tussenperiode, totdat er vrij verkiezingen kunnen plaatshebben, de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor handhaving van orde en veiligheid”.

Uit deze manier van uitdrukken blijkt dat deze Palestijnse vreest dat Gaza in geval van eenzijdige Israelische terugtrekking in handen van de islamitische fundamentalistische organisaties Hamas en de Islamitische Jihad zal vallen. De opkomst van deze twee buiten de PLO staande organisaties is mede het gevolg van de economische noodtoestand in de Gazastrook.

    • Salomon Bouman