Gevarieerd aanbod op antiquaren beurs

European Antiquarian Book and Print Fair. RAI-Congrescentrum. 4 maart: 16.00-2100 uur; 5 en 6 maart 11.00-18.00 uur. Toegang inclusief catalogus ƒ 12,50.

AMSTERDAM, 3 MAART. Morgen opent in de RAI in Amsterdam de 14th European Antiquarian Book & Print Fair. De conjunctuur is de handelaren in antiquarische boeken en prenten niet al te gunstig gezind en in vergelijking met vorig jaar zijn er dan ook minder stands: 44 nu tegen 60 in 1992. Van die 44 zijn er dertien uit het buitenland afkomstig. Zoals de vorige jaren kenmerkt deze beurs zich door een aanbod van hoge kwaliteit, wat niet wil zeggen dat de prijzen alleen gericht zijn op de exclusieve verzamelaar of op het museum of de bibliotheek met een ruim aankoopbudget. Ook voor de bescheiden liefhebber is er veel te vinden. Inderdaad kan men bij B.M. Israel de anatomie-atlas van Gautier-Dagoty uit 1746 aanschaffen voor ƒ 75.000, met twintig gedetailleerde anatomische platen, vroege voorbeelden van meerkleurendruk. Maar deze prijs mag niemand afschrikken want ook vanaf enkele honderden guldens is er veel te vinden.

De beurs biedt een groot gevarieerd aanbod met veel geïllustreerde oude drukken. Ook literaire bibliofiele uitgaven zijn goed vertegenwoordigd en verder handschriften, topografie en typografie.

Schumacher uit Amsterdam pakt als vanouds uit met twintigste-eeuwse typografie en eerste drukken van Nederlandse literatuur. Bijzonder zijn ook zijn lithografieën van Malevitsch.

Voor de Nederlandse literatuur moet men zijn bij AIOLOZ. Hier vindt men privédocumenten van Du Perron en een eerste druk uit 1912 van Leopolds Verzen, gedrukt in Brugge. Ook Reviana zijn hier goed vertegenwoordigd, onder andere kladversie van een briefje waarin Reve zijn vriendschap met W.F. Hermans opzegt.

Topografie, atlassen, kaarten en stads- en dorpsgezichten worden aangeboden bij S.C. Lemmers, Paulus Swaen, Haas, Struck en E.H. Arïens Kappers. Die laatste heeft ook een bijzondere serie gekleurde achttiende-eeuwse gravures van het interieur van de Portugese synagoge in Amsterdam, die in een kijkkast geplaatst moeten worden zodat er een perpectivische voorstelling ontstaat. Een heel aparte categorie ten slotte biedt Peter Grosell uit Kopenhagen: een grote collectie eigentijdse werken van Kierkegaard.