Forechecking blijft voor IFK Göteborg belangrijk wapen

EINDHOVEN, 3 MAART. PSV mag dan al maanden tegen zichzelf voetballen, IFK Göteborg, vanavond de derde tegenstander van de Eindhovenaren in de Champions League, kon zich in die periode helemaal niet meten met een tegenstander. In Zweden loopt de winterstop van december tot april. IFK bleek wel heel succesvol in oefenwedstrijden tegen Eintracht Frankfurt (3-2), Borussia Mönchengladbach (3-0), Auxerre (4-1) en MVV (2-2), maar die uitslagen geven al aan dat van een serieuze confrontatie geen sprake was. Het laatste officiële wapenfeit van de "Blauwe Engelen' was op 9 december de zege op FC Porto (1-0). Met het doelpunt dat Peter Eriksson kort voor het einde maakte, werd een sombere periode uit de historie van IFK afgesloten.

In 1992 kwam de tweevoudige UEFA-Cupwinnaar niet verder dan een zesde plek in de nationale competitie en een vijfde plaats in de play-offs achter kampioen IFK Solna, IFK Norrköping, Osters Växjö en Trelleborg. Wel won de ploeg van trainer Roger Gustafsson de Zweedse beker. In de competitie verspeelde IFK de kans op de landstitel door rondom het EK tien wedstrijden te verliezen, waarvan vijf op rij. De reden was het feit dat het EK in eigen land een belangrijke stempel drukte op het team. Voor het evenement liepen kandidaat-internationals als Mikael Nilsson, Johnny Ekström en Stefan Rehn louter voor zichzelf te voetballen, terwijl het Zweedse voetbal is gebaseerd op homogeniteit. Het trio werd geselecteerd voor het EK, maar speelde in tegenstelling tot ploeggenoot doelman Thomas Ravelli geen enkele wedstrijd. Dat zorgde weer voor een terugslag na het toernooi.

IFK Göteborg sloot het seizoen financieel dan ook af in de rode cijfers. De club kwam een kwart miljoen aan inkomsten tekort op een begroting van acht miljoen gulden. De thuiswedstrijden werden op den duur nog door slechts vijfduizend toeschouwers gemiddeld bezocht. Gustafsson hoopt dat een periode van rust de zorgen heeft verdreven. Hij ervaart de lange Zweedse winterstop dan ook eerder als een voordeel dan een nadeel ten opzichte van PSV. “Ik denk dat wij daardoor gretiger zijn dan PSV”, aldus de oefenmeester. “Wij hebben bovendien geen last van blessures en vermoeidheid. Na de winter spelen we in Europees verband meestal beter dan ervoor.”

Op het internationale podium baarde IFK Göteborg opzien door in 1982 de UEFA Cup te veroveren. Vooral de manier waarop was indrukwekkend. Niet alleen werd HSV twee keer afgetroefd, de Zweden demonstreerden onder leiding van coach Sven-Göran Eriksson een nieuw spelsysteem dat was gebaseerd op forechecking. Kracht, snelheid en uithoudingsvermogen waren daarbij de noodzakelijke ingrediënten. Na dat succesjaar kreeg IFK met dezelfde verschijnselen te maken als Ajax nu. De ploeg werd leeggeplukt door buitenlandse clubs. Torbjörn Nilsson (Kaiserslautern), Glenn Hysén (PSV), Glenn Strömberg (Benfica) en Dan Corneliusson (VfB Stuttgart) keerden hun club de rug toe.

IFK had vijf jaar nodig om weer overeind te krabbelen en kon in '87 onder Gunder Bengtsson opnieuw de UEFA Cup in de prijzenkast laten bijzetten. Toen dankzij een formatie met onder meer de latere Ajacieden Peter Larsson en Stefan Pettersson maar ook met Klas Ingesson die PSV momenteel probeert los te weken van KV Mechelen. Forechecking is echter altijd het watermerk gebleven van IFK Göteborg. PSV-trainer Hans Westerhof: “Dat zit bij hen in het bloed. Ze proberen altijd de afspeelmogelijkheden van de tegenstander af te schermen. Voorin heb je dan een fysiek zeer sterke speler nodig, die af en toe wordt afgelost door een ploeggenoot. Het systeem vereist in taktisch opzicht nogal wat discipline. En daar zijn de Zweden wel sterk in. Ik bespeur echter ook negatieve kanten. De inviduele acties ontbreken. Ik mis het tikkeltje techniek dat voetbal zo aantrekkelijk maakt.”

Westerhof dacht dat hij een beter beeld heeft van IFK dan de Zweden van PSV. Gustafsson, met zijn ploeg neergestreken in Mierlo, hielp hem gisteren uit de droom. “Er is altijd een band geweest tussen ons voetbal en PSV. Dat begon met spelers als Nordqvist, Edström, Hysén en Nilsson, die in Eindhoven gingen voetballen. Daardoor zijn we PSV altijd blijven volgen. De laatste maanden natuurlijk heel intensief.”

Voor PSV staat het duel vanavond in het kader van de rehabilitatie. IFK heeft nog het prettige vooruitzicht dat er over twee weken een revanche volgt in het Ullevi-stadion. Daar waar Oranje op het EK wisselvallig prestaties leverde is de thuisploeg oppermachtig. De triomf op Porto was de vijftiende overwinning in een serie van twintig duels op eigen grondgebied waarin niet werd verloren. De laatste Europa-Cupnederlaag in Gothenburg dateert uit het seizoen '84-'85 toen Panathinaikos er met 1-0 won.