Ford en Mazda zien af van gezamenlijke produktie Europa

Het Amerikaanse automobielconcern Ford en de Japanse autoproducent Mazda hebben besloten af te zien van hun voornemen om samen auto's te produceren in Europa, zo heeft Mazda bekendgemaakt.

Op de plannen is bijna vier jaar gestudeerd. De reden van het moet vooral worden gezocht in de moeilijke marktomstandigheden die zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld. Ford bezit een belang van ongeveer 24,5 procent in Mazda en is daarmee de grootste aandeelhouder.

De twee hebben onder meer gesproken over de bouw van 100.000 Mazda-modellen per jaar in de Ford-fabrieken in Duitsland of België. Mazda blijft door het schrappen van de plannen de enige grote Japanse autofabrikant die geen produktiebasis heeft in Europa. Nissan, Honda en Toyota hebben eigen fabrieken in Groot-Brittannië en Mitsubishi gaat auto's produceren bij de Nederlandse NedCar (vroeger Volvo Car), waarvan het Japanse concern voor een derde eigenaar is.

Mazda zegt dat het blijft zoeken naar mogelijkheden voor samenwerking in Europa en het niet uitgesloten is dat in de toekomst opnieuw wordt gepraat met Ford.