Computerspelletjes gevaar voor luchtvaart

ROTTERDAM, 3 MAART. Het gebruik van computerspelletjes, videocamera's en schootcomputers in vliegtuigen kan een "ernstig effect' hebben op de besturingscomputers en navigatiesystemen van vliegtuigen. Dat meldt het tijdschrift Flight International in het zojuist verschenen nummer van 3 maart.

De veiligheidscommissie van de internationale luchtvaartorganisatie IATA zou luchtvaartmaatschappijen onlangs voor de gevaren van elektronica hebben gewaarschuwd. De afgelopen zes maanden zou een Europese luchtvaartmaatschappij zeker 16 maal storing hebben ondervonden van het gebruik van elektronica door de passagiers. In afwachting van een nader onderzoek doet de IATA (volgens Flight International) de aanbeveling de passagiers te verbieden hun elektronica in te schakelen tijdens starts en landingen.

Het IATA-hoofdkantoor in Genève kon het bericht deze ochtend niet te bevestigen. Ook een woordvoerder van de KLM kende nog geen officiële IATA-waarschuwing. Vooralsnog meent hij dat het hier om een "oud verhaal' gaat. “Al een jaar of drie beseffen we dat steeds meer elektronica door de passagiers wordt meegenomen en dat daarvan in principe een zekere storing is te verwachten. Vooral als die apparatuur ook echt zendt, zoals draagbare telefoons, portofoons, walkie-talkies en de afstandsbesturing van radiografisch bestuurd speeldgoed. Ons cabine-personeel verbiedt de passagiers nu al het gebruik van deze apparatuur tijdens starts en landingen. Dan maakt het vliegtuig zelf intensief gebruik van elektronica.

Niet bekend

Flight International geeft niettemin zes welomschreven voorbeelden van situaties waarin elektronica besturings- en navigatiesystemen beïnvloedde.